Verhaal en Co met Job de Haan

Verhaal en Co met Job de Haan - zondag 13 mei 2018, 13:45 uur.

Afgelopen februari werd voor het vierde opeenvolgende jaar De Week van het Korte Verhaal gehouden. Dit initiatief is ontstaan uit liefde voor het genre dat in de literaire wereld nog steeds als een ondergeschoven kindje wordt gezien. Door ten minste één week per jaar het korte verhaal uit te lichten, hopen de organisatoren een breder publiek kennis te laten maken met de kracht van het korte verhaal, om zo het genre een steviger fundament te geven en het de ereplaats in de literatuur te verlenen die het verdient. Ter ere daarvan wordt dan ook ieder jaar speciaal de J.M.A. Biesheuvelprijs uitgereikt, als eerbetoon aan één van de meesters in dit genre.
Vandaag maken we kennis met het werk van Joubert Pignon (1978) die dit jaar werd genomineerd voor zijn boek: Mooie lieve schat. Hoewel de korte verhalen op zichzelf staan, worstelt de hoofdpersoon in dit boek met de liefde, het literaire bedrijf, de drank, maar ook met een groeiende drang naar zelfvernietiging die de vraag doet rijzen of hierna nog ooit een verhaal van zijn hand zal verschijnen.
Over zijn boek schrijft de jury: "Als geen ander durft Joubert Pignon met het korte verhaal te experimenteren. In verhalen van vaak niet meer dan een halve pagina toont hij in Mooie lieve schat op soms briljante wijze de absurditeit van het bestaan. Terugkerende elementen zijn de scènes uit het leven van een sappelend schrijver, die van de drank af wil en zijn relatie op de proef stelt. Scènes die de bundel samenhang geven, maar ook een grote droefheid. Pignon durft uit de bocht te vliegen. Vele even bizarre als herkenbare situaties passeren de revue in een verwarrende mix van ontroering, menselijk falen, meligheid en genialiteit. Een verrijking van het genre van het korte verhaal.

Een pakkend voorbeeld van zo'n verhaal is het volgende:
DUBBEL OP SLOT
Een jongeman heeft zichzelf buitengesloten. Zijn sleutels liggen binnen, zijn vriendin is nog niet thuis.
Hij fietst naar het atelier van zijn zus. Ze heeft een atelier in een ateliercomplex. Voor de deur zet hij zijn fiets op slot. Ze zegt dat ze weg moet maar dat hij in haar atelier mag wachten tot zijn vriendin thuis is. Ze gaat weg om de trein te halen.
Een andere kunstenaar verlaat het ateliercomplex. Hij heeft een atelier boven dat van zijn zus. Hij draait de deur dubbel op slot.
De jongeman hoort het, rent naar de deur en schreeuwt door de brievenbus dat hij nog binnen is.
De kunstenaar loopt de hoek om.
Zijn vriendin sms't de jongeman dat ze thuis is, hij kan naar huis komen als hij wil.

Foto rechts: © Ivan Put.

Algemene programma informatie:

Een serie vertellingen naar aanleiding van een aansprekend boek. Presentatie en samenstelling Job de Haan.

Elke tweede zondag van 13.45 - 14.30 uur.

 

Terug naar het overzicht…