Verhaal en Co met Job de Haan

Verhaal en Co met Job de Haan - zondag 11 februari 2018, 13:45 uur.

Dankzij psychologische experimenten begrijpen we steeds meer van mensen. Waarom iedereen iets doet, waar iedereen zijn twijfels over heeft. Hoe onze eerste indruk wordt beïnvloed door uiterlijk en stereotypen. Waarom mensen allemaal denken dat ze beter zijn dan anderen en dat ze pas gelukkig zijn als ze meer verdienen. Hoe we kritiek of de mening van een ander afdoen als niet ter zake of vooringenomen. Allemaal menselijke zwaktes die we machtig interessant vinden als we erover lezen, maar irritant als we ermee te maken hebben.
Het lijkt alsof al die onhebbelijke neigingen die bij ons steeds de kop opsteken alleen bij anderen bestaan. Dat we die neigingen niet bij onszelf herkennen, komt vooral omdat zij grotendeels onbewust verlopen. Meewaaien met de verkeerde wind doe je niet doelbewust. Het waarderen van mensen die jou naar de mond praten ook niet. Naar jezelf toe redeneren al helemáál niet. Niemand denkt ooit: 'Laat ik nu eens fijn de feiten verdraaien en de conclusie trekken die voor mij het handigst uitpakt'. Het gaat hier om onbewuste processen waar wij geen inzicht in en vat op hebben. Les één: Wil je jezelf echt begrijpen, dan zul je domweg moeten aannemen dat je net zo bent als anderen. En dat algemene principes dus ook op jou van toepassing zijn.

Daarover schreef de Nijmeegse hoogleraar Sociale-Psychologie Roos Vonk een even verrassend als hilarisch boek: Menselijke gebreken voor gevorderden. Daarin houdt zij ons een spiegel voor over ons gedrag en zelfbeeld dat niet spoort met de illusies die wij er voor onszelf op nahouden. Dan blijkt dat we helemaal niet zo bijzonder, zo uniek zijn als wij wel denken. Het lijkt zo gevoelig en authentiek: 'je gevoel volgen' en 'niet over je grenzen gaan'. Maar het is vaak gewoon je zin doordrijven en in je eigen, kleine bubbel blijven leven. Belangrijkste stelling van Vonk is: als je meer zelfkennis op wilt doen, dan moet je vooral niet gaan navelstaren. Je wordt wijzer en vrijer door om je heen te kijken. Uit onderzoek blijkt dat mensen hun eigen reacties het best voorspellen wanneer ze weten hoe iemand anders in die situatie reageerde, en aannemen dat zij dat ook doen. Je leert dus meer over jezelf door naar anderen te kijken.

In de maanden januari en februari laten wij ons een spiegel voorhouden door Roos Vonk in Verhaal & Co, iedere tweede zondag van de maand.

Algemene programma informatie:

Een serie vertellingen naar aanleiding van een aansprekend boek. Presentatie en samenstelling Job de Haan.

Elke tweede zondag van 13.45 - 14.30 uur.

 

Terug naar het overzicht…