Verhaal en Co 2018 met Job de Haan

Verhaal en Co 2018 met Job de Haan - zondag 10 juni 2018, 13:45 uur.

Deze en vorige maand aandacht voor het Korte Verhaal, volgens letterkundigen een ondergeschoven genre in de Nederlandse literatuur. Daarom wordt jaarlijks de J.M.A. Biesheuvelprijs uitgereikt voor de beste korte verhalenbundel. In 2017 was Maarten 't Hart de winnaar, een 'wonderbaarlijke ouderwetse verteller' aldus het Duitse blad Der Spiegel. Maar met zijn bekroonde boek De moeder van Ikabod & andere verhalen stond 't Hart vorig jaar wel wekenlang in de top-tien van bestverkochte boeken. ’t Hart is de meester van het tragikomische verhaal, ook op de kortebaan. Hij schrijft sprankelend en energiek als een jonge vent. Om glimlachend van te genieten bij een goed glas wijn.

In het titelverhaal De moeder van Ikabod ontspoort een kerkdienst terwijl Maarten steeds meer onder de indruk raakt van voorgangster Ilonka. Zij predikt erop los voor een lege kerk over de oudtestamentische Stefanus, naar wie ook niemand luisterde. Als ze haar toga uittrekt en zich in een kokerrokje en een topje aan Maarten openbaart staat hij in vuur en vlam. Ilonka heeft echter nog een appel met Maarten te schillen: zij confronteert hem met zijn dubbelheid. Schelden op het geloof in boeken en ondertussen orgel spelen in de kerk. “Dat zie ik als huichelarij.” Hoe hij zich in allerlei bochten wringt om zich daaruit te kletsen en bij die Ilonka in een goed blaadje te komen… Aan de ene kant de kerkelijke moraal en aan de andere de vleselijke driften - een heerlijk Hartiaans thema weergaloos uitgewerkt.

De weegstoel, een wat langer verhaal, speelt zich af in Zweden. Weer werkt Maarten zich in de nesten, weer wordt het niets met de liefde. Voor een boekpromotietour is hij in Zweden. Zijn vertaalster neemt hem op sleeptouw. Zoals in het boek van Söderberg dat hij in zijn lezing wil betrekken de jonge, eenzame arts Tyko Glas zich aangetrokken voelt tot zijn getrouwde patiënte Helga, zo ontstaat er iets tussen hem en deze Stella. “We liepen samen door dat smalle gangetje en het was onvermijdelijk dat we tegen elkaar botsten. En toen dat gebeurde was er geen houden meer aan.” Eén omhelzing - en daarna gaat er natuurlijk weer van alles mis.

Aan de mode van het Zeer Korte Verhaal doet ’t Hart niet mee, maar in een verhaal naar aanleiding van een geweigerd verzoek neemt hij ons in Een ZKV over muziek in maar drie pagina’s mee langs de levens van een schrijfster en een cellist die elkaar na wilde nachten en mislukte huwelijken vonden, laat hij zien wat vriendschap is, leert hij ons wat over componisten van klassieke muziek die ertoe doen en sluit hij af met een prachtige pointe. Zó moet het, zou je bijna zeggen. Stof voor schrijfcursussen.

't Hart slaagt er in zijn verhalen in om de dwaasheid en absurditeit van het moderne leven te betrappen. Ogenschijnlijk alledaagse gebeurtenissen zoals de verkoop van een huis, een plechtige uitvaart, een bezoek aan de markt of een casino of een ontmoeting op een treinstation pakken tragikomisch uit; of juist beklemmend. Toch overheerst steeds een lichte toon; ze laten zien dat het leven in feite een klucht is die helaas een enkele keer in een tragedie kan ontaarden.

De moeder van Ikabod & andere verhalen, door Maarten 't Hart,
Uitgeverij Arbeiderspers, 2016

Algemene programma informatie:

Een serie vertellingen naar aanleiding van een aansprekend boek. Presentatie en samenstelling Job de Haan.

Elke tweede zondag van 13.45 - 14.30 uur.

 

Terug naar het overzicht…