Tien geboden met Karel Eykman

Tien geboden met Karel Eykman - zondag 5 november 2017, 12:45 uur.

Vandaag het tiende gebod: Verlang niet naar iets dat van een ander is.

Je hebt soms in de krant of op tv van die wijze oude mannen die er heel indrukwekkend uitzien met hun lange grijze haren en hun doordringende blik.
Zij zullen, zeggen ze, je weleens uitleggen hoe je gelukkig kan worden.
"Je moet ophouden met begeren", zeggen ze, "Als je niets meer begeert, zijn al je problemen opgelost. Als je niet meer verlangt naar juwelen, sportschoenen of een auto, heb je ook niet meer de pest in als je dat allemaal niet meer hebt. Wie nooit begeert, heeft altijd een goed humeur en is dus gelukkig. Zo simpel is dat".
Jawel, maar wat is er eigenlijk mis met begeren? Iets begeren, iets willen is een van de beste eigenschappen van de mens. Sterrenkundigen hebben grote ontdekkingen gedaan doordat ze hevig verlangden iets te weten te komen, de beste geneesmiddelen zijn uitgevonden door mensen die er hevig naar verlangden om anderen te helpen.
Verliefden verlangen hevig naar elkaar en gelijk hebben ze.
Allemaal voorbeelden van prachtig en nuttig begeren, nietwaar?
Ik heb liever begerige mensen dan saaie mensen die niets meer hoeven of willen.
In dit tiende gebod mag je ook best begeren, als je maar niet gaat begeren wat van een ander is, wat bij een ander hoort.
Als je niet alleen wilt hebben wat van een ander is, maar ook wil zijn zoals een ander is, krijg je een gek soort van jaloersheid. Je wil zó graag net als die ander zijn dat je hem of haar steeds meer gaat nadoen. Door te begeren net zo succesvol te zijn als een ander, weet je niet meer wat jij zelf waard bent. Zo raak je langzamerhand jezelf kwijt.

Je moet niet iets willen dat niet bij je hoort.

Algemene programma informatie:

Tien weken lang leest Karel Eykman voor uit zijn nieuwe boek "Zodat het je goed gaat - tien geboden voor nu" over de tien geboden uit het zogeheten Oude Testament. Duizenden jaren geleden gingen twaalf herdersstammen uit de woestijn zich vestigen in Israël. Om van die losse stammen één volk te maken zijn toen die Tien Geboden ontstaan. Geboden waar we ook vandaag nog iets aan kunnen hebben. Geen strenge, dwingende wetten over wat je wel en niet mag doen, maar woorden die ons oproepen, zodat het ons goed gaat.

Terug naar het overzicht…