Tien geboden met Karel Eykman

Tien geboden met Karel Eykman - zondag 29 oktober 2017, 12:45 uur.

Vandaag het negende gebod: Vertel geen leugens.

Dat was in oorlogstijd nog een heel probleem voor christelijke mensen: als je Joodse mensen laat onderduiken in huis en Duitse nazi-soldaten bellen aan om te vragen of je soms Joden in huis hebt, mag je dan liegen of overtreed je dan het negende gebod?
Natuurlijk mag je dan liegen, je moet zelfs liegen.
Oorspronkelijk staat er: "Leg over een ander geen valse getuigenis af". En als iets een vals getuigenis afleggen is, is het wel een ander verraden.
Het gaat er niet om altijd maar precies de waarheid en niets dan de waarheid te zeggen. Het gaat er allereerst om eerlijk en oprecht te zijn.
"Heus waar, alles komt goed", zeg je tegen iemand die erg in de put zit, ook al ben je daar helemaal niet zeker van. Maar met woorden iemand troosten of helpen gaat boven iemand keihard en vierkant de waarheid zeggen.
Wat de mensen "een leugentje om bestwil" noemen, is zo slecht niet. Waarheids-liefde is mooi, maar het mag nooit ten koste gaan van liefde.
Ik heb natuurlijk wel respect voor ze, maar ik houd nu eenmaal niet zo van mensen die altijd en overal de waarheid spreken en die nog nooit gelogen hebben. Ik geef dat maar eerlijk toe, daar is geen woord van gelogen.

Wees eerlijk en oprecht.

Algemene programma informatie:

Tien weken lang leest Karel Eykman voor uit zijn nieuwe boek "Zodat het je goed gaat - tien geboden voor nu" over de tien geboden uit het zogeheten Oude Testament. Duizenden jaren geleden gingen twaalf herdersstammen uit de woestijn zich vestigen in Israël. Om van die losse stammen één volk te maken zijn toen die Tien Geboden ontstaan. Geboden waar we ook vandaag nog iets aan kunnen hebben. Geen strenge, dwingende wetten over wat je wel en niet mag doen, maar woorden die ons oproepen, zodat het ons goed gaat.

Terug naar het overzicht…