Tien geboden met Karel Eykman

Tien geboden met Karel Eykman - zondag 24 september 2017, 12:45 uur.

Vandaag het vierde gebod: Vier de sabbat, want dat is een bijzondere dag.

Er zijn nog wel dorpen waar ze zich heel streng houden aan de zondagsrust. Je mag op zondag nog wel naar de kerk gaan, maar verder mag je die dag niks. Winkels zijn gesloten, het zwembad is dicht, je gaat niet naar de film en je doet niet aan sport.
Gelukkig zijn we over het algemeen niet meer zo strikt. Onkerkelijke mensen hebben er nu eenmaal niets mee te maken. Wij willen de winkels open om tot tien uur 's avonds te kunnen shoppen, we willen hardlopen om ons lijf strak te houden en kinderen moeten achterstallig huiswerk inhalen om hun rapportcijfer op te halen.
Je moet, kortom, je vrije tijd nuttig besteden, je moet je dagen effectief indelen, je moet voortdurend aan je toekomst werken om goed carrière te maken.
Dan verdien je later veel geld en wordt je dus gelukkig.

Ho, ho, is dat wel zo'n goed idee? We zijn met zijn allen zo hard bezig om ieder uur van ons leven nuttig en zinvol te besteden, dat we vergeten om tijd vrij te maken om vrij te zijn.
Het is heel goed om er, als is het maar eens in de week, even tussenuit te knijpen en dingen te doen die geen direct nut hebben. Er gaat niks boven niksen.

Houd je rusttijd in ere.

Algemene programma informatie:

Tien weken lang leest Karel Eykman voor uit zijn nieuwe boek "Zodat het je goed gaat - tien geboden voor nu" over de tien geboden uit het zogeheten Oude Testament. Duizenden jaren geleden gingen twaalf herdersstammen uit de woestijn zich vestigen in Israël. Om van die losse stammen één volk te maken zijn toen die Tien Geboden ontstaan. Geboden waar we ook vandaag nog iets aan kunnen hebben. Geen strenge, dwingende wetten over wat je wel en niet mag doen, maar woorden die ons oproepen, zodat het ons goed gaat.

Terug naar het overzicht…