Orgelpunt met Kees Schuurman

Orgelpunt met Kees Schuurman - zondag 14 oktober 2018, 12:15 uur.

ALKMAAR ORGELSTAD.
Kortgeleden was ik in de Grote kerk van Schermerhorn bij de presentatie van een prachtig boek over orgels met als titel: Alkmaar Orgelstad en als ondertitel: orgels in Alkmaar, Schermer en Graft- De Rijp, gemeenten die sinds kort ook onder de gemeente Alkmaar vallen. Het gaat om niet minder dan 30 heel verschillende orgels in grote en kleine kerken in Stad en dorp. Vandaag orgelklanken van twee heel diverse orgels van de Grote Sint Laurenskerk van Alkmaar. Zie foto rechts onder.

In deze aflevering speelt Pieter van Dijk op het oudste bespeelbare orgel van Nederland, het orgel uit 1511 van Jan van Covelens. Uit de Codex Faenza, een Italiaans manuscript uit de dertiende eeuw, een stuk getiteld De ce fol penser.

In de Grote Sint Laurenskerk hangt natuurlijk ook het beroemde van Haagerbeer/Schnitger orgel waar Bach’s orgelwerken prachtig op uitkomen. Daarom hoort u vier verschillende bewerkingen van het koraal ‘Allein Gott in der Höh’ sei Ehr’, gespeeld door de huidige hoofdorganist Pieter van Dijk. Met ook een gezongen koraal in de zetting van Bach.

Verder ook vanuit de Grote Sint Laurenskerk, waar op het orgel van Jan van Covelens ook de 16e eeuwse orgelmuziek van Jan Pieterszoon Sweelinck prima klinkt. Van hem de variatiereeks Est-ce-mars, waarbij de verschillende klankmogelijkheden van het orgel goed te horen zijn.

Daarna Pieter van Dijk die het imposante Preludium in Es-dur vertolkt en de sonate nr. 5 van Bach, een heerlijk vrolijk stuk. Als laatste speelt Van Dijk nog van de Engelse componist John Bull The King’s hunt, de koninklijke jacht.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: orgelpunt@radiobloemendaal.nl.

Muzikale reis door de wereld van orgels.

Terug naar het overzicht…