Orgelpunt met Kees Schuurman

Orgelpunt met Kees Schuurman - zondag 11 november 2018, 12:15 uur.

In deze aflevering staan de beide orgels van de Westerkerk in Amsterdam centraal. Daar staat naast een hoofdorgel met hoofd- en rugwerk uit 1686, ook een koororgel uit 1963.

Toen de Westerkerk op Eerste Pinksterdag 1631 in gebruik werd genomen, was er nog geen orgel. Het maken van instrumentale muziek in de kerk werd toen nog als 'paaps' ervaren. Het kostte járen van overleg voordat er een orgel werd toegestaan. Was er eerst nog sprake van het overnemen van het orgel van de Oude Kerk of de Zuiderkerk, in 1681 besloot de Westerkerk toch orgelbouwer Roelof Barentszn. Duyschot opdracht te geven een orgel te bouwen. Nog tijdens de bouw, in 1684, nam zijn zoon Johannes Duyschot het werk van zijn (zieke) vader over, en voltooide het orgel in 1686. Hij bouwde hoofd- en rugwerk 1686, dat in 1727 door Christian Vater werd uitgebreid met een bovenwerk. De orgelluiken - prachtig beschilderd, zie foto - zijn van de hand van Gerard de Lairesse.

Op Eerste Kerstdag 1686 werd het orgel voor het eerst in een kerkdienst bespeeld, door Jurriaan Bouff uit Leiden. Hij speelde iedere zondag drie keer (er waren toen maar liefst vier diensten op zondag). Ook op donderdag en vrijdag, en op dank- en biddagen was hij te beluisteren.
De huidige, vaste organist Jos van der Kooy speelt regelmatig werken van organisten die ooit op deze orgels hebben gespeeld in de verschillende eeuwen en neemt de bezoeker mee in de klankwereld van de orgels.

Want, behalve het grote orgel staat er nóg een orgel in de Westerkerk, van veel latere datum: het dominee H.A. Visserorgel, genoemd naar Ds. Henny Visser (1911-2006) die van 1949 tot 1977 predikant was van de Westerkerk. Hij kreeg het aangeboden ter gelegenheid van zijn zilveren ambtsjubileum. Ds. Visser introduceerde de cantatediensten in de Westerkerk, maar voor die cantates bleek een kleiner koororgel geschikter dan het hoofdorgel. Daarom bouwde D.A. Flentrop het speciaal voor deze liturgische taak in 1963.

Video: Jos van der Kooy bespeelt het hoofdorgel en het koororgel.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: orgelpunt@radiobloemendaal.nl.

Muzikale reis door de wereld van orgels.

Terug naar het overzicht…