Orgelpunt met Diederick Koornstra

Orgelpunt met Diederick Koornstra - zondag 29 oktober 2017, 14:30 uur.

Anders dan eerder aangekondigd draait dit Orgelpunt om organist en componist Marcel Dupré. Hij werd geboren in 1886 in Rouen. Hij groeide op in een muzikaal milieu, en was een wonderkind. Zijn vader was organist in Rouen en een vriend van Aristide Cavaillé-Coll, die een orgel in het ouderlijk huis bouwde toen Marcel 14 jaar oud was. Hij had al les van Alexander Guilmant toen hij ging studeren aan het Parijse Conservatorium . Hij studeerde daar orgel niet alleen bij Guilmant, maar ook bij Louis Vierne. Hij had compositieles van Charles-Marie Widor, en won in 1914 de Grand Prix de Rome voor zijn cantate Psyché.
Marcel Dupré werd in 1924 benoemd tot docent orgelspel en improvisatie aan het Conservatorium van Parijs, en hij bleef die post vervullen tot 1954. Tot zijn leerlingen behoorden Jehan Alain, Marie-Claire Alain, Pierre Cochereau, Jeanne Demessieux, Rolande Falcinelli, Jean Guillou, Jean Langlais en Olivier Messiaen.
In het programma hoort u zijn ontwikkeling als componist, van de “Prélude et Fugue in B” Opus 7 nr. 1 uit 1912 tot de Entrée, Canzona et Sortie opus 62 uit 1967, vier jaar voor zijn overlijden. Aan het begin en einde van het programma hoort u de hoekdelen uit zijn meesterwerk: de Symphonie Passion uit 1924.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: orgelpunt@radiobloemendaal.nl.

Muzikale reis door de wereld van orgels.

Terug naar het overzicht…