Muziek samengesteld door Daan Molenaar

Muziek samengesteld door Daan Molenaar - zondag 14 januari 2018, 18:00 uur.

Polen, het land dat niet het meeste tot de verbeelding spreekt als het over muziek gaat. Muziek van Poolse componisten die in de 16de tot en met de 20ste eeuw geleefd hebben. Henryk Mikolaj Górecki is internationaal ooit eens doorgebroken rond 1965 bij de Südwestrundfunk met zijn 3de Symfonie.

Verder Tadeusz Baird waarvan men de Suite “Colas Breugnon”kan beluisteren.

Uit de Poolse Renaissance is niet zoveel bekend. Werken kan men beluisteren van de Duitse Michaël Praetorius die we kennen van het kerstlied “Er is een roos ontsprongen”. Dat Nederland alleen in de 16de eeuw de Psalter melodieën (150 psalmen) berijmde, vertaalde en muzikaal uitvoerde is niet juist want ook in Polen kent men deze melodieën maar niet volgens de Geneefse trant.

Tenslotte de 17de eeuwer Adam Jarzebski en een tijdgenoot van Frédéric Chopin de componist Feliks Janiewicz die via omzwervingen door Europa in Frankrijk terechtkwam en aan het begin van de Franse Revolutie naar Engeland uitweek waar hij de rest van zijn leven sleet.

Zowel van de 20ste eeuwse componisten en van laatstgenoemden worden hun werken uitgevoerd door het Pools Kamerorkest onder leiding van Jerzy Maksymiuk. De muziek uit de 16de eeuw wordt op nagebouwde muziekinstrumenten uit die eeuw bespeeld door een ensemble uit Warschau onder leiding van Kazimierz Piwkowski.

Algemene programma informatie:

Diverse muziek

Terug naar het overzicht…