Live dienst Bloemendaal Overveen met Ad van Nieuwpoort

Live dienst Bloemendaal Overveen met Ad van Nieuwpoort - zondag 14 oktober 2018, 09:58 uur.

Direct naar de preek? Klik dan hier.

Rechtstreekse uitzending vanuit de Dorpskerk in Bloemendaal. Het is vandaag de vierde Zondag van de Herfst.
Op het orgel hoort u Dirk Out en de solozang is van Frank Cornet.

Overal in de wereld werpen mensen muren op. Muren om je eigen rijkdom te beschermen. Muren om de door jou opgebouwde zekerheden veilig te stellen. Muren die jou het gevoel van vrijheid moeten geven. Muren die het vreemde buitensluiten. Muren van verdeeldheid. Maar ook muren tussen jou en die ander. Muren waarachter jij je kunt verschuilen. Muren, opdat je maar niet het achterste van je tong hoeft te laten zien. Muren worden gebouwd waar het vertrouwen ontbreekt en de angst regeert.

In deze dienst lezen we in het profetenboek Jozua het verhaal van de ommuurde stad Jericho. Niemand kan eruit. Niemand kan erin. Alles zit potdicht. Wat het veelbelovende land had moeten zijn, blijkt een totalitair systeem waar je niet meer uit kunt. Een veelzeggende metafoor voor de systemen waarin wijzelf vaak opgesloten zitten.

Hoe doorbreek je al die muren? We zien in het verhaal een wonderlijke optocht rondom de stad. Elke dag maakt het exodusvolkje een rondgang. En op de zevende dag gaan ze zeven keer om de stad heen. In het midden van die lange stoet is daar weer die kist met wat bevrijdingswoorden erin. En we zien sjofars. Langwerpige toeters die moeten aankondigen dat de bevrijding gaat beginnen. Meer is het niet.

Niet met geweld worden muren neergehaald, zo wil het verhaal. Maar met liedjes van bevrijding. Met de wekelijkse oefening van de liturgie. Geen gezicht vaak. De bewoners van Jericho halen hun schouders op. Maar die liturgie blijkt sterker dan welk leger ook. Het is wat we elke zondag in de kerk proberen te doen.

In deze dienst vanuit het Bloemendaalse kerkje. Met Joshua fit the battle of Jericho en andere bevrijdingsliedjes. Voor wie zoekt naar tegengif tegen muren.

Liturgie:

pk-bo-liturgie-20181014.pdf

Algemene programma informatie:

Actuele kerkdienst van de Protestantse Gemeente Bloemendaal Overveen vanuit de Dorpskerk in Bloemendaal.

Terug naar het overzicht…