Live dienst Bloemendaal Overveen met Ad van Nieuwpoort

Live dienst Bloemendaal Overveen met Ad van Nieuwpoort - zondag 27 mei 2018, 10:00 uur.

Direct naar de preek? Klik dan hier.

Rechtstreekse uitzending vanuit de Dorpskerk in Bloemendaal. Vandaag: Dienst in gesprek.
Op het orgel hoort u Agnes van Bekkum en verder met medewerking van Rob Hinse, hij bespeelt diverse instrumenten.

De Tien Geboden werden in het verleden van de kerk nog weleens gebruikt om te meten hoe zondig wij mensen waren. Eerst kwam de wet, dan de schuldbelijdenis en daarna het evangelie. De wet was een soort spiegel waarin je kon zien hoe zondig je wel niet was. Het heeft velen opgezadeld met een permanent schuldgevoel en het idee dat we als mens tot geen goed in staat zijn.

Maar wil het zo gelezen worden? Wie teruggaat naar de Hebreeuwse bron ontdekt al snel dat het hier niet gaat om tien geboden, maar om tien woorden. Woorden die getekend worden door de bevrijding uit de benauwdheid van het slavenhuis. Het eerste woord is alles bepalend. Het is de stem die zegt: ik heb jou doen uittrekken uit het slavenhuis, ik heb jou in de ruimte gezet, in de vrijheid. Ik wil niet dat jij langer meer een onmondig slavenbestaan leidt, jij bent bedoeld om als een vrij mens te leven.

En vervolgens gaan die andere negen woorden over wat dit dan vervolgens betekent. Dat je het bijvoorbeeld als vrij mens helemaal niet nodig hebt om zeven dagen in de week te werken. Dat je het niet nodig hebt om ten koste van je naaste te leven. Woorden vol bevrijding dus. Blij makende woorden die je attent maken om wat het leven de moeite waard maakt.

Daarover gaat het in onze bar/batmitswa-dienst waarin drie tieners de teksten zullen lezen en bevragen. Een belangrijke markering op de weg naar volwassenheid. Ze vliegen uit. Maar niet zonder die woorden die bedoeld zijn om ons leven te dragen. Nee, niet bedoeld om een schuldgevoel aan te praten, maar om ons kracht te geven als bevrijde mensen te leven.

We komen dus in deze dienst echt even tot de kern en sluiten hiermee voorlopig onze weg door het boek Exodus af.

De afbeelding rechts boven is van Marc Chagall.

Liturgie:

pk-bo-liturgie-20180527.pdf

Algemene programma informatie:

Actuele kerkdienst van de Protestantse Gemeente Bloemendaal Overveen

Terug naar het overzicht…