Live dienst Bloemendaal Overveen met Ad van Nieuwpoort

Live dienst Bloemendaal Overveen met Ad van Nieuwpoort - zondag 13 mei 2018, 10:00 uur.

Direct naar de preek? Klik dan hier.

Rechtstreekse uitzending vanuit de Dorpskerk in Bloemendaal. Het is vandaag de zevende Zondag van Pasen.

Op het orgel hoort u Agnes van Bekkum.

Humanisme is nu nog gebaseerd op de aanname dat er authenticiteit is van gevoelens. Die bestaat niet meer. Dat luisteren naar je gevoelens was leuk in de negentiende eeuw. Nu zeggen dat je naar je hart moet luisteren is echt een verkeerd advies. Want je hart kan nu best gekaapt zijn door Vladimir Poetin, die via allerlei algoritmes heel goed weet hoe hij bij jou op de angst- en haatknop moet drukken. Wanneer je naar je hart luistert, luister je in feite naar een vreemde macht’. Aldus de Israëlische historicus Yuval Harari vorige week in NRC Handelsblad.

Wat Harari zegt, geldt misschien wel voor alle tijden en plaatsen. Wie ben ik? Wie of wat heeft mij gemaakt tot wie ik ben? En bestaat er wel zoiets als authenticiteit? Wie kent mijn zuiverste zelf? En hoe zou je dat kunnen kennen?

In het verhaal over de menswording in de woestijn is dit een centraal thema. Hoe kan je weten wie je bent als je het eigendom bent van vreemde machten? En als je daarvan bevrijd bent, hoe kom je dan te weten waartoe jij ooit bedoeld was?

Een stem zegt: ik heb je op adelaarsvleugels gedragen. Weg van vreemde machten. En ik heb je geworpen in de ruimte. En als je dreigde te vallen, vloog ik onder je om je op te vangen. Totdat je vliegen kon op eigen kracht.

Als je wilt weten wie je bent, denk daar dan aan. Jouw oorsprong is de liefde die jou vanaf het eerste begin heeft liefgehad.

Daarover gaan we wat mediteren in deze dienst. Even een moment offline om ons te voeden door een oud en beproefd verhaal. Met dit verhaal komen we misschien onszelf wel op het spoor.

De afbeelding rechts is van Marc Chagall.

Liturgie:

pk-bo-liturgie-20180513.pdf

Algemene programma informatie:

Actuele kerkdienst van de Protestantse Gemeente Bloemendaal Overveen

Terug naar het overzicht…