Live dienst Bloemendaal Overveen met Ad van Nieuwpoort

Live dienst Bloemendaal Overveen met Ad van Nieuwpoort - zondag 1 april 2018, 10:00 uur.

Direct naar de preek? Klik dan hier.

Rechtstreekse uitzending vanuit de Dorpskerk in Bloemendaal. Het is vandaag eerste Paasdag.
Op het orgel hoort u Agnes van Bekkum. Verder met medewerking van Marc Kaptijn en Maarten Lagrand, beide op trompet.

Niets is onmogelijk! Laat je niet aanpraten dat iets niet kan! Wentel je niet in onmacht of gelatenheid! Kijk uit voor berusting! En weet: er is altijd een weg, ook als jij er geen meer ziet.

Dat is de verontrustende boodschap van het Paasverhaal. We gaan terug naar de oorsprong. Naar het verhaal dat ten grondslag ligt aan al die bijbelse Paasverhalen en dus ook aan het verhaal van Jezus. We bladeren terug naar het aloude boek Exodus en volgen die geknechte mensen die uit hun keurslijf stappen, achter Mozes aan. Misschien zijn we het zelf wel. Ze gaan een wonderlijke route. Nee, het is geen vaderlandse geschiedenis van Israël, het is een levensverhaal. Ze worden, zo lijkt het, op een doodlopend spoor gezet. Een weg die uitloopt op de zee. In de bijbel de veel voorkomende metafoor voor de dood. En achter hen aan: Egypte, de benauwdheid waar ze net uit waren opgestaan. Klem zitten ze. Ze kunnen geen kant meer op en willen liever terug. Dan maar keurslijf, dan maar slavernij.

Maar dan is daar die wonderlijke Paasweg. Dwars door de zee: het droge. Onmogelijk natuurlijk. Niet te denken. En toch. De chaoswateren wijken en worden tot een nederige erehaag. En Egypte, de doodsheid, legt het loodje. De wereld op z’n kop.

Op het kerkhof waar onze doden liggen begraven, klinkt een stem. En die stem zegt: ‘Waarom ween je?’. Die stem weet wie ik ben en noemt mij bij mijn naam. Net zo onmogelijk als die weg door de zee. Een nieuw begin. Dat is Pasen.

Liturgie:

pk-bo-liturgie-20180401.pdf

Algemene programma informatie:

Actuele kerkdienst van de Protestantse Gemeente Bloemendaal Overveen

Terug naar het overzicht…