Live dienst Bloemendaal Overveen met Ad van Nieuwpoort

Live dienst Bloemendaal Overveen met Ad van Nieuwpoort - maandag 25 december 2017, 11:00 uur.

Direct naar de preek? Klik dan hier.

Rechtstreekse uitzending vanuit de Dorpskerk in Bloemendaal. Er zijn vandaag twee Kerstdiensten, dit is de tweede met als voorganger Ad van Nieuwpoort.
Op het orgel hoort u Agnes van Bekkum en op de cello Fransien Paananen en Obada Zabadinaen. Verder met medewerking van het Kinder Kerstkoor o.l.v. Annelies Kole.

Deze dagen trekken wij het aloude verhaal over het kind in de kribbe van Bethlehem vol verwachting naar ons toe. We gaan het bezingen met die bekende, vaak kinderlijke liedjes. Kerstfeest is immers ook het feest van de herhaling en de herkenning. Ankerpunten uit onze jeugd stellen zich present. En als het goed is worden we allemaal weer even als kinderen die staren naar de kribbe. We zien een weerloos kind liggen. Zonder spierballen en façades. Het ligt er naakt en kwetsbaar zoals we zelf allemaal in wezen zijn.

Zó wil het Bijbelverhaal het over ‘God’ hebben. Zó en liever niet anders. Een revolutionair beeld. Niet die almachtige, alomtegenwoordige godheid, maar een hulpeloos kind in de kribbe. Dat kind moet deze dagen gaan uitleggen waarover het gaat in ons leven en misschien ook wel in ons sterfelijke bestaan. Het zou zo maar kunnen dat het verhaal wil zeggen dat we een lotgenoot hebben in goede en minder goede tijden. Dat er iemand is die weet wat leven en sterven is. Iemand die de afgrond in ogen heeft gekeken. Iemand die ons leven heeft geleefd en onze dood is gestorven.

Zware woorden wellicht. Maar als het lukt om dat kind in ons geboren te laten worden, kon deze boodschap ons nog weleens van pas komen. Juist in kwetsbare tijden. Kerst gaat over de mogelijkheid van een nieuw begin. Ook voor ons. We mogen gerust onze maskers even afleggen en worden als een kind.

Voor wie weer even kind wil worden…

Liturgie:

pk-bo-liturgie-20171225 AvN.pdf

Algemene programma informatie:

Actuele kerkdienst van de Protestantse Gemeente Bloemendaal Overveen

Terug naar het overzicht…