Live dienst Bloemendaal Overveen met Ad van Nieuwpoort

Live dienst Bloemendaal Overveen met Ad van Nieuwpoort - zondag 4 februari 2018, 10:00 uur.

Direct naar de preek? Klik dan hier.

Rechtstreekse uitzending vanuit de Dorpskerk in Bloemendaal. Het is vandaag de vijfde Zondag na Epifanie.

Op het orgel hoort u Agnes van Bekkum en Dirk Out. Verder met medewerking van de Cantorijen o.l.v. Agnes van Bekkum en
Philien Schouten.

Wat doe je met wat jou is toevertrouwd? Wat doe je met de liefde die je kreeg, de inzichten die je opdeed, de voorrechten waarmee je werd opgevoed? Hou je die veilig voor jezelf of durf je die in te zetten om ze te vermeerderen ten bate van de mensen om je heen?

Dat is misschien wel de centrale vraag in de wonderlijke parabel over de talenten. Opnieuw een verhaal uit de finale van het evangelie naar Matteüs. Het zijn de laatste woorden van de Messiasman vlak voor zijn dood. Laatste woorden die gaan over waakzaamheid en een andere manier van leven. Kritische, uiterst scherpe woorden zijn het. Woorden op leven en dood. Het is alsof Jezus wil zeggen: doe wat met de liefde waarmee ik jou liefheb. Vermeerder die, want dat is de bedoeling van mijn verhaal. Eén knecht uit dit verhaal begraaft zijn talent in de grond, alsof die Jezus' woorden zelf begraaft. Hij maakt de liefde monddood. En dan gaat het al snel over geld en woeker.

Twee manieren van leven zijn het. Durven we onszelf uit te delen zoals die heer uit het verhaal? Of willen we risicoloos houden wat we hebben? Ed Hoornik schreef er het beroemd geworden gedicht over: ‘Hebben en zijn’.

Vandaag lezen we dit verhaal met veel zang van twee cantorijen. Om tevens te vieren dat Agnes van Bekkum maar liefst veertig jaar aan de Dorpskerk van Bloemendaal verbonden is als cantor-organist.

Voor wie uitgedaagd wil worden.

De afbeelding rechts is van Marc Chagall.

Liturgie:

pk-bo-liturgie-20180204.pdf

Algemene programma informatie:

Actuele kerkdienst van de Protestantse Gemeente Bloemendaal Overveen

Terug naar het overzicht…