Live dienst Bloemendaal Overveen met Ad van Nieuwpoort

Live dienst Bloemendaal Overveen met Ad van Nieuwpoort - zondag 31 december 2017, 10:00 uur.

Direct naar de preek? Klik dan hier.

Rechtstreekse uitzending vanuit de Dorpskerk in Bloemendaal. Het is vandaag de eerste Zondag na Kerst.
In deze dienst wordt de heilige doop bediend.

Op het orgel hoort u Agnes van Bekkum. Verder op fagot Wim Lagrand, op hobo Elles de Koning en op dwarsfluit Jorine Savonije.

Hoe komt het toch dat het aantal burn-outs ook het afgelopen jaar in ons land alleen maar is toegenomen? En dat met name onder steeds jongere mensen, vaak studenten? Een serieus probleem waar al veel over is gezegd. En voordat je het weet, ben je bezig open deuren in te trappen. Maar één van de genoemde oorzaken blijft me bij. En dat is dat het nog weleens te maken zou kunnen hebben met onze eindeloze hunkering naar erkenning. Het idee dat je pas wat waard bent als je iets hebt bereikt. Dat je pas deugt als je iets kan laten zien van je excellente prestaties. Het is de seculiere variant van wat we vroeger noemden: ‘werkgerechtigheid’. Je wordt niet erkend om wie je bent, maar om wat je doet.

Op de drempel van het nieuwe jaar staan we even stil met Jakob bij de Jabbok. Een verhaal dat gaat over iemand die voortdurend de eerste wil zijn. Ten koste van alles. Jakob wordt stilgezet bij een overgangsplaats van de Jordaan. Hij staat voor een rite de passage. Als hij zo doorgaat, zal hij nooit de mens worden zoals hij is bedoeld. En ook van de broederschap zal niets terecht komen. Jakob wordt ontmoet door een mens die niet uit is op zijn verlies, maar die hem opnieuw geboren wil laten worden. Bij de Jabbok krijgt Jakob een nieuwe naam, een nieuwe roeping.

Zo staat ook Jezus bij de Jordaan. Als hij kopje onder is gegaan in het water hoort hij een stem die zegt: Jij bent de geliefde! En de duif van Noach daalt op zijn hoofd neer. Het wil zeggen: Wij zijn geliefd om wie we zijn en niet om wat we doen. Daar kunnen wij niets aan toe of afdoen. Het is effectief tegengif tegen de gedachte dat wij erkenning moeten verdienen.

Met dit verhaal gaan we het nieuwe jaar in en laten we al het oude achter ons. Felicia van Hogendorp en Titus van Oord geven het met hun doop Oud&Nieuw wel heel concreet gestalte…

Voor wie snakt naar een beetje bezinning voor de jaarwisseling.

Op de afbeelding rechts boven ziet u Jacobs worsteling met de engel van Jan Luyken.

Liturgie:

pk-bo-liturgie-20171231.pdf

Algemene programma informatie:

Actuele kerkdienst van de Protestantse Gemeente Bloemendaal Overveen

Terug naar het overzicht…