Live dienst Bloemendaal Overveen met Ad van Nieuwpoort

Live dienst Bloemendaal Overveen met Ad van Nieuwpoort - zondag 5 november 2017, 10:00 uur.

Rechtstreekse uitzending vanuit de Dorpskerk in Bloemendaal. Het is vandaag de zevende Zondag van de Herfst.

Op het orgel hoort u Dirk Out.

Ad schrijft over deze dienst: ‘We zitten nu eenmaal in zo’n systeem. Daar kan ik in mijn eentje zo weinig aan veranderen.’

Het is de seculiere variant van het denken over de grote almachtige God en het kleine machteloze mensje dat nergens toe in staat is. Een mensje dat niet meer is dan ‘een kruimel op de rok van het universum’. Want is het niet zo dat de mens wikt, maar God beschikt?

Met die theologie komen ook de vrienden van Job. Ze doen hun best om Job te troosten met de gedachte dat hij ook maar een zondige sterveling is. Een nietig mensje tegenover een almachtige God in de hemel. Ze houden maar niet op hem dat in te peperen. Daar mag die geslagen Job, die alles verloor, het mee doen.

Maar Job laat zich niet klein maken. We zien hem eerder steeds krachtiger worden in zijn kwetsbaarheid. Hij heeft het over rechtvaardigheid, over integriteit. Over hoe je een oog kunt zijn voor de blinde, en voeten voor een kreupele. Hij weigert te geloven in een God die zijn mensen klein wil houden. Hij gelooft in menselijkheid als antwoord op onrecht. Hij waagt het met troost in tijden van rouw. Die mens is geen wormpje maar is het geheim dat ons nog weleens iets zou kunnen laten zien wat het bijbelse verhaal met ‘God’ bedoelt. Een ander verhaal dus.

Van die naakte Job die alles verloor moeten we het blijkbaar hebben. Zondag laten we ons weer door hem verrassen.

Op de afbeelding rechts boven: ‘Job' van William Blake.

Algemene programma informatie:

Actuele kerkdienst van de Protestantse Gemeente Bloemendaal Overveen

Terug naar het overzicht…