Kostgangers door Nico ter Linden

Kostgangers door Nico ter Linden - zondag 22 april 2018, 12:45 uur.

Vandaag aflevering 15, getiteld: In de hof.
De muziek bij de column komt uit: Sonate a Quattro nr. 1 - 6 van Gioachino Antonio Rossini.

Lees hier de hele tekst van de aflevering.

Algemene programma informatie:

Serie pastorale columns geschreven door Nico ter Linden, oud-predikant van de Westerkerk in Amsterdam. Titel van de rubriek is Kostgangers. Ter Linden haalt herinneringen op aan de tijd dat hij ziekenhuis- en gevangenispastor was.

Vijfentwintig jaar lang schreef ds. Nico ter Linden zijn veel gelezen en geprezen korte verhalen in dagblad TROUW. De emeritus-predikant is een rasverteller op de korte baan. Met subtiele pennenstreken tekent hij de kostgangers van Onze Lieve Heer die hij ontmoette in de standplaatsen Stompetoren, de gevangenis van Alkmaar, het Brabantse 'Dorp aan de rivier' Lith, de psychiatrische Pompekliniek in Nijmegen, het Medisch Centrum Dekkerswald in Groesbeek en in Amsterdam waar Ter Linden tot 1995 predikant van de Westerkerk was. Waarnemingen en bezinningen uit zijn pastorale praktijk in gevangenis, inrichting en kerkelijke gemeente verwoordt hij op eigen wijze lichtvoetig, vaak humoristisch, met oog voor het menselijke detail, met mededogen en soms met scherpe pen. Rode draad in alle columns is de overtuiging dat christelijk geloof en bijbel ondanks de afnemende maatschappelijke invloed nog altijd grote vitaliteit bezitten. Hoewel de columns jaren geleden zijn gebundeld onder de titel: Kostgangers blijken ze bij herlezing nog niet aan actualiteit en zeggingskracht te hebben ingeboet.

Nico ter Linden (1936) krijgt voor 't eerst landelijke bekendheid met zijn programma 'Op verhaal komen in de Wester' voor NCRV-televisie. Tussen 1995 en 2003 wijdt hij zich helemaal aan het schrijven van 'Het verhaal gaat...' waarin hij in de traditie van de Amsterdamse School doch op eigen wijze de Bijbel hervertelt om daarmee de bijbel te ontsluiten voor mensen van de 21ste eeuw. Van deze serie worden aan half miljoen boeken verkocht. In 1998 bevestigt hij het huwelijk van prins Maurits en Marilène en in 2007 voltooit hij een driedelige kinderbijbel. Ter Linden komt uit een domineesgeslacht en is de broer van "hofpredikant" Carel ter Linden.

De columns worden ingesproken door Job de Haan.

Terug naar het overzicht…