Hemelse Modder met Sytze de Vries

Hemelse Modder met Sytze de Vries - zondag 26 november 2017, 16:00 uur.

Gast vandaag in Hemelse Modder is Klaas Vos. Hij werd geboren in 1949 in het vissers- en boerendorp Huizen, waar de streng orthodoxe Nederlands Hervormde Kerk kwantitatief en kwalitatief domineerde. De MULO doorliep hij in het door bossen, hei en weilanden omgeven dorp in het Gooi, daarna volgde de Kweekschool voor Onderwijzers in Utrecht. Toch werd geen onderwijzer, want de theologie had hem te gegrepen en in 1972 begon hij aan de studie.
In 1976 behaalde hij het kandidaatsexamen en vertrok met zijn toenmalige echtgenote naar Cluj oftewel Kolozsvár in Roemenië voor een tweejarig verblijf aan het Theologisch Instituut van de Hongaars Hervormde Kerk. Een verblijf dat niet alleen met studeren gevuld werd, maar vooral ook met het onderhouden en leggen van contacten binnen de als tweederangsburgers behandelde etnische minderheid onder het hardvochtige Ceausescu-regime. In 1978 vervolgde hij de studie, deed kerkelijk examen en kreeg in de zomer van 1980 een beroep van de Hervormde Gemeente van Vreeland. Op 16 augustus van dat jaar deed hij intrede, eind 1981 vertrok hij al weer: Zoals hij zelf zegt: "Eindelijk ‘uit de kast gekomen’ werd ik doodgedrukt tussen hartelijkheid enerzijds en hatelijkheid anderzijds; we gingen scheiden, een nieuwe stap was noodzakelijk.
Ik verkaste naar Hippolytushoef om te gaan werken voor het Oecumenisch Centrum Michaelskerk te Oosterland, eveneens op het schilderachtige on-Nederlandse voormalig eilandje Wieringen in de kop van Noord-Holland. Daarnaast werd ik spoedig ook pastor in een verpleeghuis in Purmerend. Een nieuwe bevrijdingscrisis, drie jaar later, bracht me in Amsterdam. God en kerk kwamen me m’n strot uit – ja, zo plastisch ervoer ik dat toen – en ik wilde me uitleven in de grote stad Amsterdam. Deed van alles en nog wat, maar zonder enig perspectief en houdbaarheid. Bij ‘toeval’ kwam ik eerst bij touroperator OAD terecht als reisleider en vrij snel daarna bij de VPRO. Intussen kon ik ook m’n liefde voor Ajax, die ik al koesterde in mijn lagere schooltijd, uitleven in wedstrijdbezoek en als medewerker van interne Ajaxbladen."
Voor OAD specialiseerde hij zich in Italië en met name Rome. Bij de VPRO leefde hij zich iedere vrijdag uit in geïmproviseerde live-bijdragen vanuit dorpen en gehuchten voor het roemruchte programma Het Gebouw. Na het verdwijnen van Het Gebouw maakte Vos tot 2006 nog verschillende programma’s, niet alleen voor de VPRO, maar ook voor de VARA, KRO, maar vooral voor Langs de Lijn van de NOS. Voor de laatste ging hij mee naar de Tour de France (1995) en de Olympische Spelen (1996).
In 2006 was er de grote ommekeer of zoals Vos het zelf zegt: "Denkend van de Eeuwige af te zijn, werd ik toch weer in de kraag gevat en gaandeweg groeide ook het verlangen om de toga aan te trekken. In 2007 kwam ik in contact met de Thomaskerk in Amsterdam en haar eminente voorganger Ad van Nieuwpoort. Hij trok me aan kerkelijke wal; ik kon het aan de kerk verbonden theater gaan vullen en smoel geven; ik werd de eerste in dienst van de stichting Zingeving op de Zuidas, ik ging weer voor in diensten.
De wens om zelf weer voor de troepen te kunnen staan werd vervuld met een beroep naar de Protestantse Gemeente van Woensdrecht. Op 1 maart 2009 werd ik door vriend en nu collega Van Nieuwpoort opnieuw in het ambt bevestigd."
Per 1 december dit jaar is Klaas Vos een nieuwe fase in zijn leven ingegaan. Hij heeft afscheid genomen van Woensdrecht en keert terug naar zijn vertrouwde geboortegrond in het Gooi. Maar stilzitten is het laatste waarop hij te betrappen zal zijn. Hij blijft voorgaan in kerkdiensten, (voor)lezingen houden over Roemenië, Ajax, Rome, Bach, Achterberg, Nescio, Bomans en Carmiggelt, Kerk en Israël en performances geven want hij is en blijft een theatrale persoonlijkheid.

En last but not least: In februari 2018 keert hij bij Radio Bloemendaal terug als presentator van Hemelse Modder.

Klik hier voor de muzieklijst van Klaas Vos.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: hemelsemodder@radiobloemendaal.nl.

Iedere maand wandelt theoloog en (lied)dichter Sytze de Vries met een gast een uur langs haar of zijn muzikale herinneringen en ervaringen. Zoals de vroegste muzikale herinnering, het zingen op school of in een koor, een lied dat sterk verbonden is met een droevig moment, maar ook muziek die blij maakt. De gasten worden uitgekozen op hun persoonlijke en vaak ook professionele betrokkenheid bij muziek, het kerklied, theater, geloof en kerk. Zo ontstaat een kleur- en klankrijk portret van de hoofdgast.

Terug naar het overzicht…