Hemelse Modder met Sytze de Vries

Hemelse Modder met Sytze de Vries - zondag 27 augustus 2017, 16:00 uur.

Vandaag ontvangt Sytze theoloog en straatpastor Luc Tanja (1966).

Voordat Luc Tanja theoloog en straatpastor werd, rondde hij een studie politicologie in Leiden af. Hoofdvak was Internationale Betrekkingen met de nadruk op mensenrechten en statistiek. In de jaren 90 vorige eeuw werkte Tanja eerst als marktonderzoeker, waarna hij in aanraking kwam met de Communitaire Gemeenschap Oudezijds 100 in de binnenstad van Amsterdam.
Mensen uit alle hoeken van de samenleving proberen daar in leven en werken het evangelie van Jezus Christus present te stellen. Oudezijds 100 biedt concrete hulp door inloop, maatschappelijke opvang, begeleid wonen, medisch maatschappelijke werk en medische zorg voor onverzekerden. De woongemeenschap functioneert hierbij als een groot gezin en oefenschool, die de hulpverlening ondersteunt.
Tijdens zijn studie in Leiden word Tanja's interesse gewekt voor zingeving en spiritualiteit. Een belangrijke inspiratiebron vormt de oecumenische kloostergemeenschap van Taizé in Zuid-Frankrijk waar hij een jaar lang als vrijwilliger o.a. door Europa reist als organisator van internationale bijeenkomsten.
Vanaf 1996 wordt Tanja medewerker bij Oudezijds 100 en van 2003 - 2009 directeur. Intussen begint hij een deeltijdstudie theologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij behaalt zijn Master Contextual and Cross-Cultural Theology met een eindscriptie over presentietheologie.
In 2011 wordt hij door de Protestantse Diaconie benoemd tot straatpastor waar hij verantwoordelijk wordt voor groepswerk, aansturing vrijwilligers en pastoraat aan dak- en thuislozen. Van daaruit zet hij een aantal toonaangevende projecten op, o.a.:

*"Straatvogels". Vanaf de zomer van 2012 lopen er daklozen rond met een smartphone en een Twitteraccount op zak. Zij geven hun volgers op Twitter een unieke inkijk in hun leven op straat. Na de start in Amsterdam zijn er ook Straatvogels in Nijmegen en Groningen.
*"Street Messenger". Dit netwerk geeft hulporganisaties de mogelijkheid om via SMS en Whats’app informatie met daklozen te delen. De meldingen gaan over praktische zaken als de openingstijden van de opvang, extra bedden tijdens de vrieskou of nieuwe kleding, maar er worden daarnaast ook berichtjes verstuurd om de daklozen een hart onder de riem te steken.
*"De straatklinkers". Dit koor werd in 2004 opgericht en bestaat uit een kleurrijke groep mensen. Iedereen mag zich erbij aansluiten. De enige voorwaarde is dat je in een groep kunt functioneren en het leuk moet vinden om met muziek bezig te zijn. De Straatklinkers zijn op dit moment bezig met de opnames voor een filmopera die naar verwachting in november van dit jaar in de bioscopen gaat draaien,
Voor meer informatie klik hier.

Luc Tanja over zijn werk:
"Wat spiritualiteit is, laat zich maar moeizaam in woorden vangen. Het lijkt wel zo’n begrip waarvan je wel weet wat het is, maar dat door je vingers glipt zodra je het in een definitie vast probeert te leggen. Ik heb ook geen definitie van spiritualiteit, al weet ik wel dat het gaat om een gebeuren waar God en mensen met elkaar bezig zijn, elkaar treffen. En dat doet iets met je, je komt daar als mens anders uit.
Veel van mijn werk is simpele presentie. Ik drink koffie met mensen, we zingen wat, ik ga wat kletsen met mensen in het park, we eten samen. Het zijn werkvormen die bij elke diaconale aanpak steeds weer terugkomen; alledaagse dingen met mensen doen. Een bed opmaken, even een arm om iemands schouder: het zijn juist in deze alledaagse dingen waarin compassie tastbaar wordt."

Voor de muzieklijst van Luc Tanja, klik hier.

Dit programma werd eerder uitgezonden op 26 maart jl.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: hemelsemodder@radiobloemendaal.nl.

Iedere maand wandelt theoloog en (lied)dichter Sytze de Vries met een gast een uur langs haar of zijn muzikale herinneringen en ervaringen. Zoals de vroegste muzikale herinnering, het zingen op school of in een koor, een lied dat sterk verbonden is met een droevig moment, maar ook muziek die blij maakt. De gasten worden uitgekozen op hun persoonlijke en vaak ook professionele betrokkenheid bij muziek, het kerklied, theater, geloof en kerk. Zo ontstaat een kleur- en klankrijk portret van de hoofdgast.

Terug naar het overzicht…