Hemelse Modder met Klaas Vos in gesprek met Maarten Boersema

Hemelse Modder met Klaas Vos in gesprek met Maarten Boersema - zondag 16 december 2018, 11:15 uur.

Maarten Boersema (29) studeerde theologie aan de Theologische Universiteit in Kampen. Hij rondde begin 2014 de master predikant af en startte in september dat jaar als deeltijdpredikant in de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) in het Friese Blije-Holwerd. Daar begon hij direct met zijn website De Blije Kerk waarmee hij de Webfish Award 2014 won voor meest geslaagde christelijke website. Daarnaast ontwikkelde hij zich in de afgelopen jaren als fotograaf en tekstschrijver. Beeld(en) en tekst van hem werd onder andere geplaatst in ManagementTeam, Discovery Magazine (gelieerd aan Discovery Channel), Medisch Contact, Nederlands Dagblad, VolZin, Huffington Post (site) en The Scientist. Eind 2014 worden foto’s uit zijn fotoproject over de specialist ouderengeneeskunde ‘Waar je er als mens toe doet’ geëxposeerd in enkele verpleeghuizen rondom Zwolle. Begin 2018 publiceerde hij bij uitgeverij Thoth een boek onder de titel Blije Kerk, alledaagse verbeelding van gereformeerd geloven. Ook wordt in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018 een fotoexpositie georganiseerd. In dat jaar neemt Boersema ook afscheid van zijn gemeente in Blija met een fotoboek 111 plekken in Friesland die je gezien moet hebben.

In de zomer van 2018 verhuist Boersema naar Leiden waar hij predikant wordt in de plaatselijke Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Ook zet hij een nieuwe website op met een woordspeling op zijn nieuwe standplaats: Beleidende Kerk. Daar start hij het project Lijden in Leiden. Daarover zegt Boersema: "Binnen dit project ga ik op zoek naar lijden in mijn woonplaats Leiden en omstreken. Wellicht niet de meest inspirerende gedachte; toch heeft dit fotoproject wel bezinning en inspiratie op het oog. In een tijd waarin via sociale media meestal de zonnige kant van het leven wordt gedeeld, wil dit project de donkere kant in het dagelijkse leven belichten. In een tijd waarin veel maakbaar lijkt en lijden soms geen plek lijkt te kunnen hebben, ga ik op zoek naar hoe mensen met lijden omgaan. Ik wil de komende tijd kriskras door de stad reizen om in gesprek te komen met mensen die te maken hebben met lijden. Die mensen wil ik graag portretteren in woord en beeld. Jong en oud, gelovig en ongelovig, rijk en arm. Dit kunnen mensen zijn die zelf lijden, maar ook mensen die door hun werk met lijden in aanraking komen. Dit fotoproject start ik niet uit mede-lijden, maar uit mede-leven. Daarnaast wil ik hiermee bezinning en inspiratie bieden, hoop en liefde in tijden van lijden en duisternis."

Boersema in videos:
De predikant
De fotograaf
De activist

De muzieklijst van Maarten Boersema.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: hemelsemodder@radiobloemendaal.nl.

Predikant en oud-VPRO-programmamaker Klaas Vos is een van de coryfeeën bij het programma Hemelse Modder. Met een aansprekende hoofdgast uit de wereld van cultuur en maatschappij, die zelf de muziek heeft uitgekozen, ploegt Klaas Vos gedurende een uur door de ‘modder’ van iemands leven om samen te ontdekken waar deze ‘hemels’ oplicht.

Zo sprak hij met Frits Abrahams, columnist van de NRC​; Dieuwertje Blok, presentator van o.a. het Sinterklaas-journaal; filosoof Hans Achterhuis; Annemiek Schrijver, programmamaker; sportjournalist bij de Volkskrant, Willem Vissers en vele anderen.

Terug naar het overzicht…