Hemelse Modder met Klaas Vos in gesprek met Paul Arnoldussen

Hemelse Modder met Klaas Vos in gesprek met Paul Arnoldussen - zondag 4 maart 2018, 16:00 uur.

Vandaag in Hemelse Modder is de gast Paul Arnoldussen (1949). Paul (1949) is een Nederlandse schrijver en journalist. Hij begint zijn schrijversloopbaan van 1971 tot 1973 als leerling-journalist bij de Volkskrant. Vervolgens gaat hij van 1975 tot 1978 aan de slag bij de linkse uitgeverij Sjaloom in het dorpje Odijk. (Die plaats is in de jaren zeventig een centrum van linkse experimenteerzucht. Progressieve nieuwkomers, onder wie kopstukken als Piet Reckman (PvdA) en Dolf Coppes (PPR), botsen met de oude dorps-bewoners. Odijk is een microkosmos, waar de grote tegenstellingen van de tijd in het klein worden uitgevochten.
De cultuurverschillen tussen de oude dorpsbewoners en de nieuwkomers leiden tot een ware schoolstrijd. Odijk telt dan drie kleuterscholen en drie basisscholen. De meeste importbewoners sturen hun kroost naar de openbare basisschool, waar ze al gauw inspraak wensen en ijveren voor onderwijsvernieuwing: projectonderwijs, zelfwerkzaamheid, een schoolkrant en macrameeën voor meisjes én jongens. Anti-autoritaire opvoeding is voor velen het nieuwe pedagogische ideaal.
De ‘ex-priester van de PPR’, Dolf Coppes, wordt vooral bekend vanwege de in Odijk gevestigde Stichting Korrelatie. Coppes had Korrelatie (in de begintijd met een ‘C’ geschreven) in 1965 samen met dominee Alje Klamer van het IKOR Radiopastoraat en Leger des Heils-majoor Van Dalen opgericht, om telefonisch hulp te geven aan mensen die eenzaam waren of in geestelijke nood zaten.
Coppes krijgt een tweewekelijkse radiorubriek bij de AVRO "Ik verbind u door", waarop mensen telefonisch en schriftelijk kunnen reageren. Gaandeweg verbreden de thema’s zich met huwelijksproblemen, homoseksualiteit, rouw, werkloosheid, fobieën, invaliditeit, opvoeding en psychiatrische problemen. Ook worden cliënten aan huis ontvangen door de inmiddels professionele maatschappelijk werkers. Gaandeweg groeit Korrelatie uit tot een van de bekendste en grootste telefonische hulpdiensten van Nederland.
Dan vertrekt Arnoldussen naar Het Parool waar hij tot 2014 blijft werken. Zelf zegt hij daarover: "In 1982 kom ik bij Het Parool, dankzij schrijver Tom Pauka, destijds columnist bij de krant. Hoofdredacteur Wouter Gortzak wilde "iets voor kinderen." Ik ging er de dagelijkse jeugdpagina Goochem maken. Hoofdredacteuren komen en gaan, portefeuilles van journalisten wisselen. De laatste jaren bij de krant hield ik me vooral met geschiedenis bezig, met name die van Amsterdam. Een prettige taak, er komt dagelijks geschiedenis bij en er gaat alleen maar toekomst af".
Hij schrijft onder meer Amsterdam 1928, over de Olympische Spelen van dat jaar, en verzorgt de bundel Stadsgezichten, honderd grote Amsterdammers uit de twintigste eeuw (1999). Hij is samensteller van de serie Bibliotheek van Amsterdamse herinneringen. Samen met zanger/schrijver Rick de Leeuw (voorheen Tröckener Kecks) en Saskia Aukema, redactrice van het blad Onze Taal, vormt hij de jury van de wedstrijd om het mooiste Amsterdamse woord. Op zijn website is een groot aantal video’s te vinden waarin Arnoldussen typisch Amsterdamse woorden - vaak uit het Jiddish en vergeten - laat horen en uitlegt naar hun betekenis.
Arnoldussen schrijft in zijn Parool-tijd meer dan dertig boeken over Amsterdam en met name zoomt hij in op de verschillende wijken van de hoofdstad. In 2013 'promoveert' Arnoldussen in museum het Kattenkabinet op de studie 'Poes in verdrukking en verzet 1940-1945' . Eten en gegeten worden, dat waren de grote dilemma's van de poes in die tijd.

Klik hier voor de muzieklijst van Paul Arnoldussen.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: hemelsemodder@radiobloemendaal.nl.

Een keer in de maand presenteert predikant en oud-VPRO-programmamaker Klaas Vos om vier uur 's middags Hemelse Modder. Met een aansprekende hoofdgast uit de wereld van cultuur en maatschappij, die zelf de muziek heeft uitgekozen, ploegt Klaas Vos gedurende een uur door de ‘modder’ van iemands leven om samen te ontdekken waar deze ‘hemels’ oplicht.

Zo sprak hij met Frits Abrahams, columnist van de NRC​; Dieuwertje Blok, presentator van o.a. het Sinterklaas-journaal; filosoof Hans Achterhuis; Annemiek Schrijver, programmamaker; sportjournalist bij de Volkskrant, Willem Vissers en vele anderen.

Terug naar het overzicht…