Hemelse Modder met Klaas Vos in gesprek met Vincent Bijlo

Hemelse Modder met Klaas Vos in gesprek met Vincent Bijlo - zondag 14 januari 2018, 16:00 uur.

De 52-jarige Vincent Bijlo, die vanaf zijn geboorte blind is, bracht een deel van zijn jeugd door op het Koninklijk Instituut tot Onderwijs voor Slechtzienden en Blinden in Huizen. Na het behalen van zijn vwo-diploma studeerde Bijlo enkele jaren Nederlands aan de Universiteit Utrecht. Een eerste succes als cabaretier kwam in 1988 met het behalen van de publieks- en persoonlijkheidsprijs op het Leids cabaretfestival. Afgelopen december deed hij de oudejaarsconference met de titel: "Doe normaal of ga weg".
Dat Bijlo met zijn aangeboren blindheid getroffen zou zijn door een ‘lot’, ontkent hij in alle toonaarden. "Blind zijn is geen lot dat ik deel met anderen; het leven zélf is het lot dat ik deel met ons allen. Zo zie ik dat. Ik ben ook niet iemand die het slecht heeft getroffen. Integendeel, ik heb het beter getroffen dan menigeen." Zo denkt Bijlo erover. Met zoveel woorden ook, bespiegelt hij zijn lot in de documentaire Ik Hoor Alles, die documentairemaker Floris Alberse (30) maakte over de boomlange schrijver, columnist en cabaretier. Afgelopen september ging de film in première tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht.

,,Men denkt steeds dat ik thuis een boksbal verberg, waarop ik me af en toe moet afreageren. Maar nee. Geen boksbal in huize Bijlo. Wel een drumstel, maar dat gebruik ik louter om te kunnen drummen. Als het regent, kun je naar buiten rennen en vloeken dat je ergens heen moet en dat de zon moet schijnen omdat je een pleurishekel hebt aan regen. Maar je kunt ook gewoon een capuchon over je hoofd trekken, want je verandert er toch niks aan dat het regent.’’
Net als zijn oudere broer Marcel heeft hij het zeldzame syndroom van Norrie, een erfelijke aandoening waardoor zijn netvlies is misvormd. De ontwikkelingsstoornis veroorzaakt op latere leeftijd bovendien vaak problemen met de oren: Bijlo hoort steeds minder. Opeenvolgende generaties gehoorapparaten hebben zijn gehoorverlies steeds ondervangen, maar over een jaar of zes moet Bijlo toch echt geloven aan een implantaat. De permanente pieptonen in zijn hoofd krijgen 's avonds in bed, voor het slapengaan, gezelschap van het donkere geluid van een passerende veerboot. Dan beeldt Vincent zich in dat hij in de hut ligt, en erdoor in slaap wordt gesust. Bereid om de opdringerige tinnitus in zijn hoofd te ervaren als minimal music.
Hij spreekt van 'actieve berusting'. Niet te veel nadenken, maar dingen dóen. "Als kind al, zag ik de wereld als één groot, spannend ding. Ik begon ermee onze eigen tuin te ontdekken, en vervolgens is die alleen maar groter geworden. Hij groeit nog elke dag. Ik ben eenvoudig te ondernemend om stil te kunnen zitten, te nieuwsgierig naar wat er mórgen weer gebeurt. Dat is voor mij altijd belangrijker geweest, dan me bezighouden met alle dingen die me in de weg staan. Net als mijn blind zijn, is dat gehoorverlies iets dat bij mij hoort. Dat is er aan de hand. Ik leef naar mijn mogelijkheden en beperkingen. Deden maar meer mensen dat. Door mijn hoofd schiet niet de hele dag 'Ik ben gehandicapt, wat verschrikkelijk'. Maar zo denken niet-gehandicapten wel. Die vinden mij maar een arme jongen, dat mij dit allemaal moet overkomen."
Bijlo is ook columnist, onder meer driemaal per week voor het AD. Ook heeft hij een vaste column in het Feyenoord Magazine en het UWV-magazine. Eens per maand schreef hij een reportage voor het dagblad Trouw. Tevens leverde hij bijdragen in NRC Handelsblad. Ook had hij regelmatig een column bij BNR-nieuwsradio. Op NPO Radio 1 presenteerde hij 10 jaar lang wekelijks "HollandDocRadio", het radiodocumentaire-programma van de NPS/VPRO/Publieke omroepen. Sinds zijn vroege jeugd speelt Bijlo verschillende muziekinstrumenten, waaronder piano, drums, bas, gitaar en ukelele.

Klik hier voor de muzieklijst van Vincent Bijlo.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: hemelsemodder@radiobloemendaal.nl.

Een keer in de maand presenteert predikant en oud-VPRO-programmamaker Klaas Vos om vier uur 's middags Hemelse Modder. Met een aansprekende hoofdgast uit de wereld van cultuur en maatschappij, die zelf de muziek heeft uitgekozen, ploegt Klaas Vos gedurende een uur door de ‘modder’ van iemands leven om samen te ontdekken waar deze ‘hemels’ oplicht.

Zo sprak hij met Frits Abrahams, columnist van de NRC​; Dieuwertje Blok, presentator van o.a. het Sinterklaas-journaal; filosoof Hans Achterhuis; Annemiek Schrijver, programmamaker; sportjournalist bij de Volkskrant, Willem Vissers en vele anderen.

Terug naar het overzicht…