Hemelse Modder met Klaas Vos

Hemelse Modder met Klaas Vos - zondag 29 januari 2017, 16:00 uur.

Klaas Vos ontvangt vandaag in Hemelse Modder de theoloog, theatermaker, schrijver en columnist, Rikko Voorberg (1980). Voorberg groeide op in de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt als tweede kind van ds. Paul Voorberg. Na een studie aan de Theologische Universiteit Kampen vestigde hij zich in Amsterdam. Na een betrekking bij Stichting HiP, werkte hij mee aan de startende kerk Stroom.
In 2012 begint hij het religieuze experimentele theatercollectief StroomWest, waarmee hij enige tientallen performances en voorstellingen doet. Sinds 2013 leidt Voorberg de zogeheten PopUp Kerk.
en schrijft hij regelmatig columns in NRC-Next en het Nederlands Dagblad. Begin 2014 komt Voorberg in het nieuws nadat hij een Facebook-actie is begonnen voor een menselijke behandeling vanuit de maatschappij van de veroordeelde pedoseksueel Benno L., wat hem zowel lof als ernstige bedreigingen oplevert. Ook zijn 'preek' over vloeken in NRC-Next doet veel stof opwaaien. Voorberg is betrokken bij de vluchtelingen in Amsterdam, is medeoprichter en woordvoerder van de 'Vluchtkerk' en was in 2013 een van de drie kandidaten voor de titel Theoloog van het jaar.
Begin november realiseerde Voorberg in het Bijbels Museum in samenwerking met het Amsterdam Dance Event en de MuseumNacht de ‘verwording van hemel en aarde, een techno-interpretatie van Genesis. Voor meer informatie, klik hier.
In zijn recente boek: "De dominee leert vloeken" houdt hij een pleidooi voor woede als middel tegen cynisme, voor opnieuw leren vloeken en voor creatieve, constructieve actie. Als woede volwassen wordt kan die de wereld weer veranderen.
Voorberg levert via podcast elke dag een popup-gedachte.

Meer informatie over de muziekkeuze van Rikko Voorberg vindt u hier.

Deze aflevering werd eerder uitgezonden op 13 november 2016.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: hemelsemodder@radiobloemendaal.nl.

Een keer in de maand presenteert predikant en oud-VPRO-programmamaker Klaas Vos om vier uur 's middags Hemelse Modder. Met een aansprekende hoofdgast uit de wereld van cultuur en maatschappij, die zelf de muziek heeft uitgekozen, ploegt Klaas Vos gedurende een uur door de ‘modder’ van iemands leven om samen te ontdekken waar deze ‘hemels’ oplicht.

Zo sprak hij met Frits Abrahams, columnist van de NRC​; Dieuwertje Blok, presentator van o.a. het Sinterklaas-journaal; filosoof Hans Achterhuis; Annemiek Schrijver, programmamaker; sportjournalist bij de Volkskrant, Willem Vissers en vele anderen.

Terug naar het overzicht…