Hemelse Modder met Klaas Vos

Hemelse Modder met Klaas Vos - zondag 8 januari 2017, 16:00 uur.

In Hemelse Modder ontvangt presentator Klaas Vos de bekende radiomaker en presentator van klassieke muziek, Hans Haffmans. Haffmans groeide op in de Bible Belt van Ede in een gereformeerd gezin. Als zoon van een beeldend kunstenaar trok het gezin tijdens zijn jeugd in de richting van de charismatische beweging, met name de Pinksterkerk. Hij keert zich af van deze keuze van zijn ouders en realiseert zich later dat het wegvallen van de religie plaats heeft gemaakt voor het troostrijke effect van de klassieke muziek.
Voordat Haffmans zijn bestemming vindt achter de microfoon van Radio 4, maakte hij vele omzwervingen. Hij begint een studie theologie, woont in Amerika en Engeland, studeert Arabisch in Jordanië om uiteindelijk terecht te komen op het conservatorium in Amsterdam. Daar kiest hij voor de klassieke gitaar en haalt daarmee zijn eerste examen. Structurele rugpijn dwingt hem ertoe zijn instrument op te bergen en besluit deze weer tevoorschijn te halen als zijn verlangen naar het gitaarspel terug mocht komen. Dat was vijfentwintig jaar geleden, de gitaar is inmiddels verkocht.
Bij Radio 4 valt alles voor Haffmans op zijn plek: zijn liefde voor de muziek en zijn onbedwingbare drang die te delen met zijn luisteraars. Dat blijft niet onopgemerkt getuige het feit dat hij als enige 'Radio 4-presentator' in de geschiedenis van de Zilveren Reissmicrofoon deze prestigieuze award in 2010 in ontvangst mag nemen. Haffmans noemt zichzelf een soort ober die de mooiste muziek uitserveert aan de luisteraar, zelfs wanneer het muziek betreft die hem niet zo aanspreekt. Hij voelt zich verwant met "zoekende" componisten als Henry Purcell, Robert Schuman en Tsjaikovski. Ook Bach, het zal niet verbazen, kan hem zeer ontroeren waarbij hij echter liever diens Hohe Messe beluistert dan de in Nederland zo "populaire" Mattheus Passion.
Een groot bewonderaar ook is hij van de Nederlandse en veel te vroeg gestorven componist Tristan Keuris, van wie hij het geroemde muziekstuk Movements laat horen. Keuris' werk bestempelt Haffmans als geniaal, hoe ingewikkeld zijn composities op het eerste gehoor ook zijn. Een hoge informatiedichtheid die gepaard gaat met een klankenspel dat de luisteraar activeert. Popmuziek is aan Haffmans niet besteed al kan hij voor performers als Kate Bush en de onlangs overleden Leonard Cohen zeker waardering opbrengen. Haffmans heeft diverse programma's gepresenteerd waarvan Podium en de Zaterdagmatinee nog iedere week te beluisteren zijn.

Meer informatie over de muziekkeus van Haffmans vindt u hier.

Deze aflevering werd eerder uitgezonden op 4 december.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: hemelsemodder@radiobloemendaal.nl.

Een keer in de maand presenteert predikant en oud-VPRO-programmamaker Klaas Vos om vier uur 's middags Hemelse Modder. Met een aansprekende hoofdgast uit de wereld van cultuur en maatschappij, die zelf de muziek heeft uitgekozen, ploegt Klaas Vos gedurende een uur door de ‘modder’ van iemands leven om samen te ontdekken waar deze ‘hemels’ oplicht.

Zo sprak hij met Frits Abrahams, columnist van de NRC​; Dieuwertje Blok, presentator van o.a. het Sinterklaas-journaal; filosoof Hans Achterhuis; Annemiek Schrijver, programmamaker; sportjournalist bij de Volkskrant, Willem Vissers en vele anderen.

Terug naar het overzicht…