Hemelse Modder met Klaas Vos in gesprek met Sytze van der Zee

Hemelse Modder met Klaas Vos in gesprek met Sytze van der Zee - zondag 10 juni 2018, 16:00 uur.

Sytze van der Zee (1939) is een Nederlands journalist en schrijver. Hij groeit op tijdens de Tweede Wereldoorlog in Hilversum in een NSB-gezin. Over zijn jeugd schrijft hij in 1997 Potgieterlaan 7, het adres waar hij opgroeide. Hij schrijft daarna een kleine twintig boeken waarvan het laatste zijn mémoires bevatten: Verslaggever van beroep – herinneringen.
Van der Zee begint in 1963 als leerling-journalist bij het Nieuw Utrechts Dagblad; twee jaar later stapt hij over naar de Haagsche Courant. Een jaar later treedt hij in dienst van het Algemeen Handelsblad, waar hij in 1968 chef Nieuwsdienst wordt. Hij is vanaf 1969 correspondent in Bonn voor NRC-Handelsblad correspondent in Brussel en vanaf 1981 in Washington. In 1986 wordt hij adj.-hoofdredacteur van Elseviers Magazine. Vervolgens is hij van tot 1996 hoofdredacteur van Het Parool. Na zijn vertrek bij die Amsterdamse krant schrijft hij een reeks boeken, onder meer twee boeken over seriemoordenaars en verschillende boeken over de Tweede Wereldoorlog, verder een boek over pijn en de biografie Harer Majesteits loyaalste onderdaan over François van 't Sant, de secretaris van koningin Wilhelmina en in de Tweede Wereldoorlog in Londen hoofd van de geheime dienst.
Verder werkt Van der Zee met Willem van Zoetendaal en Frido Troost mee aan een fotoboek over Fokker 1911-1996, Salto Mortale (1998) waarvoor hij de interviews voor zijn rekening neemt. Samen met David Endt doet hij de interviews voor het boek dat in 2000 verschijnt ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van Ajax, Ajax 1900-2000.
Verslaggever van beroep is een chronologisch en journalistiek verslag van de carrière van Van der Zee, maar ademt ook de romantiek van de journalist die vandaag de dag lijkt te zijn uitgestorven. Een passage uit de recensie van Wilfred Takken in NRC-Handelsblad:

"Dat de mannen van het Handelsblad in de jaren zestig hun eigen gang gaan, ligt volgens Van der Zee aan „de vrolijke anarchie” van hoofdredacteur Henk Hofland. Voor veel van zijn oud-collega’s heeft Van der Zee geen goed woord over, maar Hofland krijgt een boeiend en genuanceerd portret. De journalist is volgens hem een kleurrijke bon vivant, die na zijn scheiding in zijn auto slaapt. Als ze overleggen in café Hoppe, komen om elf uur de sherry en de Campari op tafel, want dat beschouwen ze niet als drank. Om twaalf uur volgen bier, wodka en jenever. Van der Zee heeft bewondering voor Hofland, maar noemt hem ook onbetrouwbaar in zijn wispelturigheid. „Niemand kan ontkennen dat Hofland de boel aanvankelijk flink op sleeptouw had genomen maar van managen had hij geen kaas gegeten.”
Het klinkt als de gouden eeuw van de pers, als je tenminste een witte man was, die meer om het café gaf dan om zijn gezin. Op de redactie van het Algemeen Handelsblad werkten sowieso geen vrouwen omdat Hofland vond dat ze wegens hun hormonale schommelingen niet geschikt waren. Vrouwen komen in dit boek nauwelijks voor. Heel soms duikt in een bijzin een echtgenote van een journalist op, doorgaans om na de scheiding haar man „het vel over de oren” te halen."

Muzieklijst van Sytze van der Zee.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: hemelsemodder@radiobloemendaal.nl.

Een keer in de maand presenteert predikant en oud-VPRO-programmamaker Klaas Vos om vier uur 's middags Hemelse Modder. Met een aansprekende hoofdgast uit de wereld van cultuur en maatschappij, die zelf de muziek heeft uitgekozen, ploegt Klaas Vos gedurende een uur door de ‘modder’ van iemands leven om samen te ontdekken waar deze ‘hemels’ oplicht.

Zo sprak hij met Frits Abrahams, columnist van de NRC​; Dieuwertje Blok, presentator van o.a. het Sinterklaas-journaal; filosoof Hans Achterhuis; Annemiek Schrijver, programmamaker; sportjournalist bij de Volkskrant, Willem Vissers en vele anderen.

Terug naar het overzicht…