Hemelse Modder met Klaas Vos in gesprek met Sharon Gesthuizen

Hemelse Modder met Klaas Vos in gesprek met Sharon Gesthuizen - zondag 29 april 2018, 16:00 uur.

Sharon Gesthuizen was van 2006 tot vorig jaar lid van de Tweede Kamer voor de Socialistische Partij.

Zij groeit op in Millingen aan de Rijn en doorloopt het Stedelijk Gymnasium Nijmegen. Ze wordt opgeleid aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem (Vrije Kunst, HKA, onderdeel ArtEZ) en is lid van het bestuur van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) geweest. Daarnaast studeert ze Rechtsgeleerdheid en Engels aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Beide studies heeft ze echter niet afgerond. Gesthuizen was, voor zij volksvertegenwoordigster werd, kunstenares en zelfstandig ondernemer in videoproducties.
Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2006 wordt Gesthuizen verkozen als lid met ruim 1500 voorkeurstemmen. Bij de Kamerverkiezingen van 2010 wordt zij herkozen als lid met ditmaal ruim 3300 voorkeurstemmen. Sindsdien is zij in de Tweede Kamer voornamelijk actief op de gebieden economische zaken, asiel- en immigratiebeleid en justitie.
Als Kamerlid van de SP neemt Gesthuizen in 2007 het initiatief tot het actieforum Red de Postbode. Ze is van mening dat de door het kabinet voorgenomen liberalisering van de postmarkt vooral tot concurrentie op arbeidsvoorwaarden zal gaan leiden, zoals de jaren daarvoor al het gevolg is geweest van eerdere liberaliseringen in de post- en andere sectoren.
In 2009 verdedigt Gesthuizen samen met SGP-collega Bas van der Vlies hun gezamenlijke initiatiefwet tegen de uitbreiding van het aantal koopzondagen. De initiatiefwet krijgt echter onvoldoende steun in de Kamer en sneuvelt. De combinatie van deze twee partijen (SGP en SP) in een dergelijke samenwerking is opmerkelijk, evenals de combinatie van personen.
Om het kleinbedrijf te ondersteunen en dit binnen de SP te positioneren werkt Gesthuizen in 2010 het plan Hart voor de Zaak uit tot de SP-visie op ondernemen. In 2010 verdedigt Gesthuizen haar initiatiefnota Een nieuwe Nationale Investeringsbank. Met deze nota vraagt zij de Tweede Kamer een nationale investeringsbank op te richten, zoals Nederland die reeds eerder had gekend. Directe aanleiding voor de nota is de niet-aflatende stroom klachten van ondernemers over de banken die ten tijde van de kredietcrisis geen krediet wilden of konden verschaffen. In 2015 stelt Gesthuizen zich kandidaat om voorzitter van de SP te worden. Dit is zeer tegen de wens van de partijtop, die Ron Meyer heeft klaargestoomd om Jan Marijnissen op te volgen. Volgens Gesthuizen worden afdelingen van de SP (binnen de Socialistische Partij wordt per afdeling gestemd) geïntimideerd door de partijtop. Afdelingen die hun steun uitspreken aan Gesthuizen worden telefonisch geschoffeerd. Gesthuizen verliest de strijd om het voorzitterschap van Ron Meyer en haar vertrek uit de politiek aan.

Sinds februari 2017 is ze voorzitter van Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang. Gesthuizen treedt na haar vertrek uit de Tweede Kamer regelmatig op in de media als politiek commentator en analist, zoals in het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV.
In juni 2017 wordt ze voorzitter van Stichting AFNL-NOA (werkgeversvereniging in de afbouw).
September 2017 publiceert Gesthuizen haar boek Schoonheid Macht Liefde. In het leven en de politiek, waarin ze forse kritiek levert op de volgens haar harde overlegcultuur binnen de SP, met name als het gaat om Jan Marijnissen en Agnes Kant. Marijnissen is een onbetwiste alleenheerser, die zijn fractie eindeloos afblaft bij vergaderingen. Marijnissen duldt geen enkele tegenspraak. Volgens Gesthuizen liet Marijnissen zich ook laatdunkend uit over vrouwen. Ook oud-SP-leider Agnes Kant komt er niet goed vanaf. Gesthuizen schrijft in haar boek: ‘Ik ben de intimidaties spuugzat en vertel Agnes luidkeels wat ik denk. “Doe rustig”, zegt Agnes en ze pakt me met twee handen bij mijn schouders. Het is vast niet verkeerd bedoeld, maar ik vind het helemaal niet prettig dat ze me aanraakt. Ik ruk me los en duw haar handen van me af. “Je bent ziek,” zegt Agnes.’

Klik hier voor de muziek keuze van Sharon Gesthuizen.

(Deze aflevering werd eerder uitgezonden op 4 februari van dit jaar).

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: hemelsemodder@radiobloemendaal.nl.

Een keer in de maand presenteert predikant en oud-VPRO-programmamaker Klaas Vos om vier uur 's middags Hemelse Modder. Met een aansprekende hoofdgast uit de wereld van cultuur en maatschappij, die zelf de muziek heeft uitgekozen, ploegt Klaas Vos gedurende een uur door de ‘modder’ van iemands leven om samen te ontdekken waar deze ‘hemels’ oplicht.

Zo sprak hij met Frits Abrahams, columnist van de NRC​; Dieuwertje Blok, presentator van o.a. het Sinterklaas-journaal; filosoof Hans Achterhuis; Annemiek Schrijver, programmamaker; sportjournalist bij de Volkskrant, Willem Vissers en vele anderen.

Terug naar het overzicht…