Hemelse Modder met Klaas Vos in gesprek met Meino Schraal

Hemelse Modder met Klaas Vos in gesprek met Meino Schraal - zondag 9 december 2018, 11:15 uur.

Meino Schraal is al ruim tien jaar als historicus verbonden aan het Stadsarchief in Amsterdam. Dat zou normaal gesproken nauwelijks de moeite van het vermelden waard zijn, ware het niet dat zijn achtergrond allesbehalve doorsnee is.

Schraal is kortgezegd een Urker-Amsterdammer met Perzisch bloed. Op 23 oktober 1974 wordt hij in sprookjesstad Isfahaan in een rieten mandje te vondeling gelegd voor de deur van een weeshuis; van de ouders ontbreekt tot op de dag van vandaag ieder spoor. Drie maanden later verhuist hij naar Nederland. Land van water en mooie luchten en het land waar dichter Pieter Nicolaas van Eyck in 1904 een van de bekendste gedichten in de literaire geschiedenis schreef over zijn geboortestad: De tuinman en de dood, met die beroemde regels: ‘…meester uw paard, en laat mij spoorslags gaan, voor de avond nog bereik ik Isfahaan...' Hier het hele gedicht.
Schraal groeit op bij zijn adoptieouders in Urk. Als hij 21 wordt vertrekt hij naar Amsterdam om geschiedenis te studeren. Amsterdam, ‘place to be’, stad waar áltijd reuring is. ‘The global village’ waar de wereld voorbijkomt. Schraal: "Hier ben ik volwassen geworden. Als vondeling en onbeschreven blad zonder voorgeschiedenis. Als een vallend sterretje; zonder herkomst maar met een bestemming. Ik heb mijn homoseksualiteit hier kunnen ontplooien. Ik heb geëxperimenteerd, nieuwe mensen leren kennen, vrienden gemaakt. Amsterdam is een tolerante stad waar je ook anoniem kunt zijn. Maar toch… hoe langer ik in Amsterdam woon, des te meer Urker ik word. Op Urk voel ik me thuis, daar kennen mensen mij. Ik ben iemand die zegt wat hij vindt. In Amsterdam zijn er steeds meer mensen die met iedereen meepraten. Mensen naar de mond praten, een vlotte babbel hebben. Dat gelakte en gelikte, niks voor mij. In De Gouden Eeuw kochten Amsterdammers Urk op. Urk was een deel van Amsterdam. Ik voel me steeds meer Urker omdat die nog op de oorspronkelijke Amsterdammers lijken."
Schraal, die twee jongere zusjes heeft, de ene uit Colombia, de andere uit Sri Lanka, was een van de eerste buitenlandse adoptiefkinderen op Urk. "Ik heb daardoor altijd een bijzondere positie ingenomen. Dat had positieve kanten. Aan het gegeven dat ik van jongs af aan de aandacht heb gehad, heb ik een tamelijk goede presentatie overgehouden. Ik heb er geen moeite mee in de belangstelling te staan. In het tv-programma Het Lagerhuis was ik een tijdlang panellid. Ook heb ik meegedaan aan tv-programma''s rond de statenverkiezingen in 1999." Meino heeft niet het idee dat men op Urk negatiever tegenover buitenlanders staat dan elders in het land. "Als je op de een of andere manier afwijkt, hetzij door je huidskleur, hetzij door iets anders, krijg je overal klappen. Dat zou in een ander dorp ook gebeurd zijn. Het is niet leuk, maar ik noem het geen grote ramp. Ik heb in die jaren wat eelt op mijn ziel gekweekt. Dat wel, ja." Zijn afwijkende uiterlijk heeft hem nooit tot een eenling gemaakt. "Ik heb altijd genoeg vriendjes en vriendinnetje gehad. Over het geheel bezien kijk ik dan ook positief op mijn jeugd en op Urk terug. De Urker mentaliteit spreekt me aan: de rondborstigheid, de gastvrijheid, de directheid, het harde werken. Van die karaktertrekken heb ik veel meegenomen."
Andere Urkse eigenaardigheden hebben Meino in toenemende mate afgestoten. Ook die hebben zijn levensloop bepaald, maar dan in reactionaire zin. "Wat mij steeds meer tegen de borst stuitte, is een zekere fundamentalistische neiging, die zich op Urk vooral de laatste dertig jaar heeft geopenbaard. Urk wil voortdurend laten zien hoe christelijk en hoe orthodox het wel is. In de politiek uit zich dat bijvoorbeeld in discussies over de inrichting van het haventerrein en over de sluitingstijden voor de horeca op zaterdagavond. Als ik zie hoe die discussies gevoerd worden: daar schaam ik me voor."

Schraal wordt al op zijn 16e politiek actief, als hij zich aanmeldt bij het CDJA, de jongerenafdeling van het CDA. Hij werkt zich langzaam binnen de partij op en wordt in 2003 lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland. Daar doet hij tot de dag vandaag de woordvoering over Welzijn, Cultuur, Zorg, Media, Sport en Onderwijs.

Video: Meino Schraal op lokale televisie over de PVV op Urk.

Muzieklijst van Meino Schraal.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: hemelsemodder@radiobloemendaal.nl.

Predikant en oud-VPRO-programmamaker Klaas Vos is een van de coryfeeën bij het programma Hemelse Modder. Met een aansprekende hoofdgast uit de wereld van cultuur en maatschappij, die zelf de muziek heeft uitgekozen, ploegt Klaas Vos gedurende een uur door de ‘modder’ van iemands leven om samen te ontdekken waar deze ‘hemels’ oplicht.

Zo sprak hij met Frits Abrahams, columnist van de NRC​; Dieuwertje Blok, presentator van o.a. het Sinterklaas-journaal; filosoof Hans Achterhuis; Annemiek Schrijver, programmamaker; sportjournalist bij de Volkskrant, Willem Vissers en vele anderen.

Terug naar het overzicht…