Hemelse Modder met Klaas Vos in gesprek met Henk Hoijtink

Hemelse Modder met Klaas Vos in gesprek met Henk Hoijtink - zondag 6 mei 2018, 16:00 uur.

Henk Hoijtink wordt op 9 juli 1961 geboren in Alkmaar en krijgt een opvoeding naar de gereformeerde beginselen zoals die zijn geformuleerd door de Zwitserse protestant Johannes Calvijn. Hij studeert Nederlands aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, trouwt en krijgt drie kinderen. Zijn loopbaan als journalist begint in 1979 als hij medewerker sport wordt bij de Alkmaarse Courant, tegenwoordig onderdeel van het Noord-Hollands Dagblad. In 1988 komt Hoijtink bij die krant in vaste dienst tot 2000, het jaar waarin hij overstapt naar het landelijke dagblad Trouw. Daar is hij tot 2014 verslaggever voetbal om vervolgens op te klimmen tot chef-sport.
Begin dit jaar kiest de stichting Nederlandse Sport Pers Hoijtink tot Sportjournalist van het Jaar 2017. Het juryrapport eert Hoijtink vooral als voetbaljournalist: "Henk Hoijtink is een kompas waar de Nederlandse voetbalwereld op zou kunnen, zou moeten varen. Hij wijst de Nederlandse betweters, mannen met de Cruijff-visie en van de Hollandse school, op hun feilen en hun verblinding. "De jury roemt ook de vooruitziende blik van Hoijtink, die ieder weekend een column over de voetbalwereld schrijft. "De alarmbellen gingen niet af", concludeerde Hoijtink nadat het Nederlands elftal de kwalificatie voor Euro 2016 miste. Uit het juryrapport: "Komende zomer ontbreekt het Nederlands elftal ook in de eindronde van het WK in Rusland. Het was het pijnlijkste sportnieuws van 2017 en de Alkmaarder, de man met opgestroopte mouwen in zijn zaterdagse column, had het in nuchtere bewoordingen zonder al te veel ronkende termen, want zo is Henk niet, allemaal voorspeld.

Hoijtink heeft een nuchtere pen en debiteert dwarse meningen die zeker niet main stream zijn in Nederland. Zijn opvattingen, op een iets kleiner maar nog steeds landelijk opererend medium (Trouw), hadden leidend moeten zijn in voetballand Nederland. Hij zag en ziet het scherp, scherper dan de rest van de
voetbaljournalistiek en verdient daarom deze eer van zijn collega’s onder wie de kritische geesten langzaam uitsterven", aldus de jury in haar rapport.

Vanzelfsprekend is Hoijtinks hoofdredacteur Cees van der Laan in zijn nopjes met de prijs voor zijn chef-sport. Niet geheel objectief maar wel gemeend schrijft hij in zijn eigen column: "Voor wie zijn wekelijkse sportcolumn leest en zijn recensies van voetbalwedstrijden is Hoijtink een fenomeen. Met vaak lange, meanderende zinnen laat Hoijtink zich kennen als een scherp waarnemer van voetbalwedstrijden en weet hij omstandigheden en situaties rond het spel, voetballers en trainers in het verleden en heden met elkaar te verbinden. Hij tracht voetbalclichés, mythes en te makkelijke conclusies te vermijden en graaft dieper, veel dieper. Tot wanhoop soms van lezers die graag iets positiefs willen lezen over een wedstrijd en Hoijtink een azijnpisser vinden, naast de vele lezers die een fan van hem zijn. Hoijtink is als een recensent van klassieke muziek die hoort wie in het symfonieorkest een valse noot speelt en waarom.
Wie het wereldje van vooral voetbalverslaggevers kent, weet dat het een ingewikkeld labyrint is van netwerken, belangen en ons-kent-ons. Hoijtink gaat daarin geheel zijn eigen gang. Praten met voetballers doet hij niet of nauwelijks meer: als ze al iets willen zeggen is dat volgens hem doorgaans een aaneenrijging van clichés. Het gaat om waarnemen, vaststellen en verbanden leggen. De jury van de prijs roemt in dit verband dan ook terecht zijn onafhankelijkheid." Tot zover de feestcolumn van Trouw-hoofdredacteur over "zijn" Sportjournalist van het Jaar 2017.

Klik hier voor de muzieklijst van Henk Hoijtink.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: hemelsemodder@radiobloemendaal.nl.

Een keer in de maand presenteert predikant en oud-VPRO-programmamaker Klaas Vos om vier uur 's middags Hemelse Modder. Met een aansprekende hoofdgast uit de wereld van cultuur en maatschappij, die zelf de muziek heeft uitgekozen, ploegt Klaas Vos gedurende een uur door de ‘modder’ van iemands leven om samen te ontdekken waar deze ‘hemels’ oplicht.

Zo sprak hij met Frits Abrahams, columnist van de NRC​; Dieuwertje Blok, presentator van o.a. het Sinterklaas-journaal; filosoof Hans Achterhuis; Annemiek Schrijver, programmamaker; sportjournalist bij de Volkskrant, Willem Vissers en vele anderen.

Terug naar het overzicht…