Hemelse Modder met Colet van der Ven in gesprek met Luna Zegers

Hemelse Modder met Colet van der Ven in gesprek met Luna Zegers - zondag 22 juli 2018, 16:00 uur.

Colet ontvangt vandaag Luna Zegers die in 1974 in het Brabantse Overloon wordt geboren als: Lonneke Zegers. Zegers studeert politicologie in Amsterdam maar maakt halverwege de omslag naar de muziek. Zij gaat naar het Amsterdams Conservatorium waar ze cum laude afstudeert in de jazz-zang, maar dan is er inmiddels in haar privéleven van alles gebeurd. Lonneke's jongere jaren zijn onbezorgd met een vader die een populaire aardrijkskundeleraar is, een aandachtige moeder en zus Marieke. Zelf zegt ze over haar vroegste jeugd: „We waren een echt Astrid Lindgren-gezin, alsof ons leven zich afspeelde in een Zweeds kinderboek. Hecht, liefdevol, blij. Oneindig geborgen". Maar middenin in haar puberteit wordt de idylle wreed verstoord als haar vader een zeldzame hersenziekte krijgt. Twee jaar verblijft hij in een verpleeghuis voordat hij sterft als Lonneke negentien is. Niet lang na zijn dood openbaren zich bij zus Marieke de symptomen van dezelfde ziekte en weer twee jaar later sterft zij in een psychiatrisch ziekenhuis. De band tussen Lonneke en haar moeder wordt daardoor hechter en de laatste verhuist richting Amsterdam om dichter bij haar dochter te zijn. Maar slechts drie maanden later blijkt moeder kanker te hebben. Lonneke is vijfentwintig als haar moeder overlijdt en heeft in zes jaar de drie dierbaarste mensen om haar heen verloren.

Ze breekt haar studie politicologie af en gaat naar het conservatorium omdat de muziek en de zang meer trekken. Met veel plezier begint ze daar, maar het verlies van zus en ouders grijpt haar naar de keel en snoert haar letterlijk de mond. Twee loodzware jaren op de dagbehandeling van een psychiatrische afdeling volgen, voordat de levenslust voorzichtig terugkomt.
Als 31-jarige meldt Lonneke zich opnieuw aan bij het conservatorium en maakt in haar eentje een reis naar India. Daar krijgt haar leven een beslissende wending. Als zij op straat met een groepje muzikanten zit te zingen, legt iemand een LP op een oude platenspeler. Zegers: "De eerste noten raakten me meteen. De rauwe stem kuste mijn littekens – deze man bezong mijn pijn. Ik pakte de elpeehoes: Camarón. Ik had nog nooit gehoord van de beroemde flamencozanger uit Spanje, maar wist meteen dat hij mijn leven zou veranderen." Terug in Nederland verkast ze naar Barcelona waar ze, als eerste buitenlander ooit, wordt aangenomen voor de opleiding flamenco-zang aan de “Escuela Superior de Música de Cataluña” (ESMUC) bij flamenco-zanger José Miguel Vizcaya “Chiqui de la Linea”. In 2015 studeert ze af als eerste niet-Spaanse aan deze opleiding flamenco-zang met de volledig door haarzelf geschreven (teksten & muziek) eindexamenvoorstelling “Entre Dos Mundos” (Tussen Twee Werelden). Deze stukken komen begin 2017 uit op een cd met dezelfde titel

Later dat jaar brengt Luna haar eerste boek uit, getiteld ‘SOLO‘. Inmiddels is "Lonneke" veranderd in "Luna", omdat haar doopnaam voor Spanjaarden ontoegankelijk is. Deze autobiografie over Luna’s leven tot nu toe vertrekt vanaf haar onbezorgde jeugd, gaat langs verdrietige jaren waarin ze haar ouders en zus verloor aan ziektes, en komt uiteindelijk bij een periode van hernieuwde levenslust die haar in staat stelt om als eerste buitenlandse de officiële conservatoriumtitel in flamenco-zang te behalen.

Klik hier voor de muzieklijst van Luna Zegers.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: hemelsemodder@radiobloemendaal.nl.

Freelance-journaliste, publiciste en TV-presentatrice Colet van der Ven is een van de presentatoren van Hemelse Modder. Met een aansprekende hoofdgast uit de wereld van theologie, cultuur en maatschappij, die zelf meegebrachte muziek laat horen. Samen met de gast gaat Colet op zoek naar waaruit die 'Hemelse Modder' in iemands leven zou kunnen bestaan.

Colet van der Ven is verder als freelance–programmamaker verbonden aan De Nieuwe Liefde, centrum voor debat, bezinning en poëzie en is ze gastpredikant in de Dominicusgemeente in Amsterdam.

'Hemelse Modder', dat tegendraadse begrip. Het slijk der aarde onder een strakblauwe hemel en alles dat zich daartussen beweegt, terwijl het eigenlijk alleen maar een heerlijke toetje van chocolademousse is.

Terug naar het overzicht…