Hemelse Modder met Colet van der Ven in gesprek met Bert Keizer

Hemelse Modder met Colet van der Ven in gesprek met Bert Keizer - zondag 12 augustus 2018, 16:00 uur.

Presentator Colet van der Ven ontvangt vandaag filosoof, arts, schrijver en columnist Bert Keizer (1974).
Keizer studeert filosofie in het Engelse Nottingham en geneeskunde in Amsterdam. In 1981 legt hij zijn artsexamen af en wordt verpleeghuisarts.

Zijn doorbraak als schrijver komt in 1994 met Het refrein is Hein, een openhartige schets van gebeurtenissen in een verpleegtehuis, inclusief stukken over euthanasie en hulp bij zelfdoding. Dat boek doet nogal wat stof opwaaien maar wordt door artsen over het algemeen als zeer reëel beoordeeld. Hij schuwt niet om over de emoties van de patiënt, maar ook over die van de dokter uit te weiden. Keizer heeft een klinische - volgens sommigen pessimistische - kijk op zin en onzin in de gezondheidszorg en geneeskunde. Zijn columns over het verpleegtehuis, waar veel leed is en de dood nooit ver weg, worden hem niet altijd in dank afgenomen.
Bert Keizer schrijft een column in het artsenblad Medisch Contact en heeft een wekelijkse column in dagblad Trouw. Daar was hij eind vorig jaar te gast in de rubriek De Tien Geboden van Arjan Visser.

Keizer werkt nog steeds twee dagen per week als arts in de Levenseindekliniek in Den Haag. Hij mengt zich ook van tijd tot tijd in de discussie over 'voltooid leven' en schreef daar begin dit jaar een essay over.

Fragment uit Voltooid, nieuw licht op een zelfgekozen dood’:

"Tegen het eind van zijn leven schreef Samuel Beckett aan een vriend: ‘Mijn benen hebben er net zo genoeg van mij rond te dragen als ik van het rondgedragen worden.’ Hij was er wel aan toe om dood te gaan, geen zeldzame conditie, want zo leuk is het niet op aarde. Maar bij het hedendaagse ‘voltooid leven’ gaat het niet over de normale levensmoeheid die iedereen weleens overvalt. ‘Voltooid leven’ betreft een specifieke variant, die tegenwoordig vaker voorkomt omdat we in veel grotere aantallen erg oud worden. Je hebt wel grapjassen die beweren dat er zóveel van je af valt met het klimmen der jaren dat je aan het einde helemaal bevrijd naar het graf toe huppelt, maar de meesten ervaren dat anders. Want al blijf je zelf redelijk gezond, het aantal begrafenissen en crematies waar je naartoe moet wordt elk jaar groter en je rijdt na afloop allerminst opgelucht naar huis. Je bent er nog wel, maar er niet meer zijn wordt een draaglijke mogelijkheid. ‘Voltooid’ is een merkwaardige beschrijving van deze toestand. Zegt u weleens dat iets voltooid is? Volgens mij is ‘voltooid’ schrijftaal. Je leest in de krant: ‘De werkzaamheden aan de Merwedebrug zijn voltooid.’ Maar niemand zal de kamer binnenrennen om te roepen: ‘Mijn appeltaart / kippenhok / roman is voltooid!’ ‘Onvoltooid’ is ook
zoiets. We zitten met die ene symfonie die onvoltooid is en die als onaf opvalt tussen al die andere symfonieën die wél voltooid zijn. Maar beschouwen we alle levens (naast die paar voltooide) als on-voltooid? Misschien is ‘af’ een beter woord. Is je leven ooit af zoals je huiswerk af kan zijn? Kun je naar je leven kijken en in de huiswerk-betekenis zeggen dat het af is? Maar dat is een gevoel van opluchting, terwijl we met de term ‘voltooid leven’ juist iets heel vervelends aanduiden. Het gaat om die moeizame toestand waarin je zegt: ik wil niet verder. Maar je haar en je nagels groeien gewoon door, je darmen blijven kneden, je hart blijft onversaagd pompen. Maar goed ook. Als ‘niet verder willen’ een doodsoorzaak zou zijn dan wordt het erg rustig op aarde, waar het de mensensoort betreft."

Klik hier voor de muzieklijst van Bert Keizer.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: hemelsemodder@radiobloemendaal.nl.

Freelance-journaliste, publiciste en TV-presentatrice Colet van der Ven is een van de presentatoren van Hemelse Modder. Met een aansprekende hoofdgast uit de wereld van theologie, cultuur en maatschappij, die zelf meegebrachte muziek laat horen. Samen met de gast gaat Colet op zoek naar waaruit die 'Hemelse Modder' in iemands leven zou kunnen bestaan.

Colet van der Ven is verder als freelance–programmamaker verbonden aan De Nieuwe Liefde, centrum voor debat, bezinning en poëzie en is ze gastpredikant in de Dominicusgemeente in Amsterdam.

'Hemelse Modder', dat tegendraadse begrip. Het slijk der aarde onder een strakblauwe hemel en alles dat zich daartussen beweegt, terwijl het eigenlijk alleen maar een heerlijke toetje van chocolademousse is.

Terug naar het overzicht…