Hemelse Modder met Annemiek Schrijver

Hemelse Modder met Annemiek Schrijver - zondag 29 oktober 2017, 16:00 uur.

Jan Brokken is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Hij wordt in 1949 in Leiden geboren, niet lang na de terugkeer van zijn ouders uit Indonesië. Zijn vader was dominee op Celebes en Salayer en had daar wetenschappelijk onderzoek gedaan naar islamitische bewegingen. Jan is de jongste van drie kinderen. Zijn beide broers waren in Makassar geboren. Het grootste deel van zijn jeugd bracht Jan Brokken in het Zuid-Hollandse dorp Rhoon door, het decor van zijn romans De provincie en Mijn kleine waanzin. 'Ik had als enige de oorlog niet meegemaakt, had als enige niet in een kamp gezeten en had als enige de tropenzon niet voelen steken. Vaak wordt gezegd dat ik zo goed kijken en luisteren kan. Dat komt omdat ik overal en altijd een vreemde was.’
In 1973 treedt Jan Brokken in dienst van dagblad Trouw. Drie jaar later stapt hij over naar weekblad Haagse Post. Voor Trouw schrijft hij reportages, voor HP interviews en portretten die zo markant zijn dat ze gebundeld worden in Het volle literaire leven (1979), Schrijven (1980), Met musici (1987) en Spiegels (1993).
In 1984 debuteert Jan Brokken met de roman De provincie. Direct al wordt zijn uitzonderlijk verteltalent geprezen. In Het laatste oordeel maakt een vader samen met zijn zoon een keuze uit de boeken die hij mag meenemen naar het bejaardentehuis.
In 1988 ontvangt Jan Brokken voor zijn verhalenbundel De zee van vroeger de Lucy en B.W. van der Hoogtprijs. Voor die verhalen kiest hij de locaties Indonesië, China en Rusland. Het is het begin van een rusteloos bestaan. Brokken woont en reist gedurende zes jaar in West-Afrika en verhuist daarna naar het Caribisch gebied waar hij tal ven verhalen en romans schrijft.
Na vijftien jaar wonen en reizen in het buitenland keert Brokken in 2002 naar Nederland terug. In 2004 verschijnt zijn autobiografische roman Mijn kleine waanzin. Vier jaar later publiceert Brokken de even persoonlijke roman In het huis van de dichter, over zijn vriendschap met de Russische meesterpianist Youri Egorov: "Mijn kleine waanzin vertelt de jaren vijftig en zestig op het Hollandse platteland, In het huis van de dichter de jaren zeventig en tachtig in Amsterdam".
Kroon op het werk en zijn meest succesvolle boek is De vergelding, het dorp Rhoon in tijden van oorlog. Uit het juryrapport van de Gouden Boekenuil. ‘De vergelding toont de wonden die de oorlog slaat in het leven van doodgewone burgers. Waarom heulen ze met de vijand? Waarom liegen ze? Hoe redden ze hun vel in aanwezigheid van de vijand? Het antwoord blijkt niet te schuilen in ideologische sympathieën maar wat ons, mensen, definieert: verveling, angst, wanhoop, jaloezie. Brokken graaft diep en zet een complex verhaal om in beheerst, meticuleus en glashelder proza'.

Voor de muzieklijst van Jan Brokken, klik hier.

Dit programma werd eerder uitgezonden op 12 februari 2017.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: hemelsemodder@radiobloemendaal.nl.

Tweemaal per maand presenteert RTV-programmamaker en columniste Annemiek Schrijver van vier tot vijf op zondagmiddag: Hemelse Modder. Met een aansprekende hoofdgast uit de wereld van theologie, cultuur en maatschappij, die zelf meegebrachte muziek laat horen. Samen met de gast gaat Annemiek op zoek naar waaruit die 'Hemelse Modder' in iemands leven zou kunnen bestaan.

'Hemelse Modder', dat tegendraadse begrip. Het slijk der aarde onder een strakblauwe hemel en alles dat zich daartussen beweegt, terwijl het eigenlijk alleen maar een heerlijke toetje van chocolademousse is.

Terug naar het overzicht…