Hemelse Modder met Annemiek Schrijver

Hemelse Modder met Annemiek Schrijver - zondag 10 december 2017, 16:00 uur.

Rolinka Klein Kranenburg (1975) komt uit een gezin van twee meisjes en twee jongens. Grootvader en vader predikant van gereformeerde bond opgeschoven naar confessioneel en midden-orthodox. Thuis is alles wat met liefde en seks te maken heeft taboe. The sound of music is in het gezin het meest buitensporige. Ze vindt de kerk zelf niet eens zo zwaar, wel de mores van de mensen buiten die kerk. Glazen huis.

Ze gaat theologie studeren in Leiden en neemt haar thuisgeloof daarmee naartoe. Maar daar begint ze in te zien hoe eenzijdig die geloofsopvatting is. De God van haar jeugd is zij daar kwijtgeraakt. Haar vader leeft in de zekerheid van het geloof, voor Rolinka is geloof meer een zoektocht, een ontdekkingsreis. Zij zit meer aan de narratieve kant: de bijbelse verhalen zijn voor haar niet waargebeurd maar wel waar; zij getuigen van een diepmenselijke waarheid. Na haar studie is ze gedurende vierenhalf jaar predikant in Abbenes in de Haarlemmermeer-polder. De gemeente bestaat uit veel oudere mensen. Ze krijgt als missie mee om kinderen en jongeren meer te betrekken bij de gemeente. Vol idealen en enthousiasme stort ze zich op het werk. Omdat ze de enige predikante in het dorp is, moet ze van alle markten thuis zijn: preken, bezoekwerk, jonge kinderen, oude mensen, begrafenissen… Haar centrale positie wordt nog eens onderstreept door de huisvesting in Abbenes: “Ik woonde naast de kerk in een huis met grote ramen.

Toen ik na twee jaar huwelijk alleen kwam te staan, voelde ik me extra bekeken en besloot ik na rijp beraad dat het beter was ergens opnieuw te beginnen." Dat werd Amersfoort. De Vinexwijk Vathorst en de Veenkerk bieden haar tot de dag van vandaag alles wat ze graag wil: pionieren, werken met jonge mensen, samenwerking van protestanten en katholieken…
In 2007 doet Rolinka Klein Kranenburg intrede, maar twee jaar later raakt ze in een crisis. Ze merkt dat ze zichzelf aan iedereen aan het uitdelen is, als dochter, als dominee, als zus, als ex (het was direct na de scheiding) en niet meer weet wie zijzelf is. Daarop brengt ze een tijd door op Iona, een onbeduidend eilandje bij Schotland, "Ik had mijzelf uitgehold. Langzaam gingen de stoppen weer aan en kwam het weer terug: vertrouwen, lachen, genieten, mijn eigen leven omarmen. God was daar in het alledaagse aanwezig, ik voelde me gezien, zoals ik was."

Dan ontmoet Rolinka haar "droomman" met wie ze trouwt maar het is ook een keuze met een schaduwkant. Haar man heeft uit een eerder huwelijk al vier zonen en een dochter gekregen en wil geen kinderen meer; tot haar grote verdriet omdat ze altijd graag moeder heeft willen worden. Ter herinnering aan het kind dat zij en haar man niet zullen krijgen laten beiden een Keltische tatoeage zetten als teken van het gemis èn hun verbondenheid daarin.

Klik hier voor de muzieklijst van Rolinka Klein Kranenburg.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: hemelsemodder@radiobloemendaal.nl.

Tweemaal per maand presenteert RTV-programmamaker en columniste Annemiek Schrijver van vier tot vijf op zondagmiddag: Hemelse Modder. Met een aansprekende hoofdgast uit de wereld van theologie, cultuur en maatschappij, die zelf meegebrachte muziek laat horen. Samen met de gast gaat Annemiek op zoek naar waaruit die 'Hemelse Modder' in iemands leven zou kunnen bestaan.

'Hemelse Modder', dat tegendraadse begrip. Het slijk der aarde onder een strakblauwe hemel en alles dat zich daartussen beweegt, terwijl het eigenlijk alleen maar een heerlijke toetje van chocolademousse is.

Terug naar het overzicht…