Hemelse Modder met Annemiek Schrijver

Hemelse Modder met Annemiek Schrijver - zondag 19 november 2017, 16:00 uur.

Vandaag als gast in Hemelse Modder zelfstandig auteur, gespreksleider en bestuurder met een lange journalistieke staat van dienst Yvonne Zonderop. Ze is vaste medewerker van de Groene Amsterdammer en columnist bij SER Magazine. Sinds 2008 is zij lid van de Raad van Commissarissen van de FD Mediagroep. Ook is zij lid van de Raad van Toezicht van omroep Human en bestuurslid van de Anne Vondelingprijs.

Yvonne Zonderop werkte in de jaren ’80 als parlementair journalist, onder meer voor de Volkskrant. Zij won de Anne Vondeling prijs in 1986. Later werd zij chef economie van de Gemeenschappelijke Persdienst, een samenwerkingsverband van regionale dagbladen. Tussen 1995 en 2003 was zij de eerste vrouwelijke adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant.

Journalist en bestuurder Yvonne Zonderop groeide op in een katholiek gezin, waarbij haar jeugd zich vooral kenmerkte als een tijd van regels met knellende verbanden. De interesse voor religie ontstond pas op latere leeftijd. Ze omschrijft haar zoektocht naar God als een zoektocht naar heelheid. Voor haar is God aanwezigheid. Zonderop heeft op haar website een nieuwsbrief met de titel: Los van God. Onder diezelfde titel verschijnt in het voorjaar van 2018 bij uitgeverij Prometheus een boek van haar hand, over de waardevolle erfenis van het christendom voor de westerse cultuur.

Yvonne voelt zich verbonden met het christendom en zou het toejuichen als we dat meer toelaten in het publieke domein. Zelf deed ze een aanzet door in De Groene Amsterdammer een briefwisseling met Stephan Sanders over het geloof te beginnen, die zich tot het katholieke geloof heeft bekeerd.
Een belangrijke inspiratiebron bij haar zoektocht is het werk van de Amerikaanse auteur Marilynne Robinson, die schrijft dat liefde een openbaring van het goddelijke is. Hierin ziet Yvonne de heelheid waar zij naar verlangt. Een kernzin uit het werk van Robinson is voor Zonderop: "Liefde behelst geen rechtvaardigheid, geen evenredigheid, en dat kan ook niet, want in elk specifiek geval is ze alleen een afschaduwing of een analogie van een allesomvattende, onvatbare werkelijkheid. Liefde heeft niets met het verstand te maken, want ze is het eeuwige dat in het tijdelijke doordringt. Hoe zou ze dan onderworpen kunnen zijn aan oorzaak en gevolg?" Citaat uit "Gilead", een publicatie uit 2004.

Klik hier voor de muzieklijst van Yvonne Zonderop.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: hemelsemodder@radiobloemendaal.nl.

Tweemaal per maand presenteert RTV-programmamaker en columniste Annemiek Schrijver van vier tot vijf op zondagmiddag: Hemelse Modder. Met een aansprekende hoofdgast uit de wereld van theologie, cultuur en maatschappij, die zelf meegebrachte muziek laat horen. Samen met de gast gaat Annemiek op zoek naar waaruit die 'Hemelse Modder' in iemands leven zou kunnen bestaan.

'Hemelse Modder', dat tegendraadse begrip. Het slijk der aarde onder een strakblauwe hemel en alles dat zich daartussen beweegt, terwijl het eigenlijk alleen maar een heerlijke toetje van chocolademousse is.

Terug naar het overzicht…