Hemelse Modder met Annemiek Schrijver

Hemelse Modder met Annemiek Schrijver - zondag 1 oktober 2017, 16:00 uur.

Hoofdgast is Petra Stienen (1965). Zij werd geboren in de arbeiderswijk Donderberg in het Limburgse Roermond en doorliep in die stad het Bisschoppelijk College Schöndeln. Na haar studie Arabisch aan de Universiteit van Leiden en Midden-Oostenstudies aan de School of Oriental and African Studies (SOAS) van de University of London. Tussen 1995 en 2004 werkte ze als diplomaat op de Nederlandse ambassade in achtereenvolgens Egypte en Syrië. Tijdens de protesten in de Arabische wereld in 2011 - de zogeheten Arabische Lente - trad ze regelmatig op als commentator in nieuwsprogramma's als Pauw & Witteman.
Hiervoor ontving ze in 2012 de Vrouw in de Media Award 2011. Sinds het voorjaar van 2015 is Stienen namens D66 lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. In 2016 ontving ze de Aletta Jacobsprijs van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze heeft speciale aandacht voor mensenrechten en de positie van de vrouw in Arabische landen.
Stienen schreef voor het feministisch tijdschrift Opzij en voor de Limburger en schrijft voor het NRC Handelsblad. In 2008 verscheen haar boek Dromen van een Arabische lente, in 2012 gevolgd door Het andere Arabische geluid. In de Vredesweek 2011 werd zij door IKV Pax Christi benoemd tot "staatssecretaris van Vrede" naast Jan Terlouw als "minister van Vrede". Voor haar laatste boek ging ze terug naar haar geboortegrond: Terug naar de Donderberg. Portret van een wereldwijk. Stienen, die een dochter heeft, keert geregeld terug naar haar favoriete stad Caïro.
In 2012 was Petra Stienen de hoofdpersoon in het TROS-programma Het Mooiste Meisje van de Klas gemaakt door Jaap Jongbloed.

Voor de muzieklijst van Petra Stienen klik hier.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: hemelsemodder@radiobloemendaal.nl.

Tweemaal per maand presenteert RTV-programmamaker en columniste Annemiek Schrijver van vier tot vijf op zondagmiddag: Hemelse Modder. Met een aansprekende hoofdgast uit de wereld van theologie, cultuur en maatschappij, die zelf meegebrachte muziek laat horen. Samen met de gast gaat Annemiek op zoek naar waaruit die 'Hemelse Modder' in iemands leven zou kunnen bestaan.

'Hemelse Modder', dat tegendraadse begrip. Het slijk der aarde onder een strakblauwe hemel en alles dat zich daartussen beweegt, terwijl het eigenlijk alleen maar een heerlijke toetje van chocolademousse is.

Terug naar het overzicht…