Hemelse Modder met Annemiek Schrijver

Hemelse Modder met Annemiek Schrijver - zondag 10 september 2017, 16:00 uur.

Inge Bosscha (1977) groeide op het Zeeuwse eiland Walcheren op als oudste dochter in een behoudend en groot Gereformeerd Vrijgemaakt gezin: vijf meisjes en vijf jongens. Ook figuurlijk merkt ze, in haar beleving en achteraf bezien, dat ze is opgegroeid op een ‘eiland’. De meeste familieleden en klasgenoten zijn lid van dezelfde kerk. Al haar vrienden en vriendinnen zijn ‘van de kerk’ en ze had "nooit verder leren kijken dan ‘onze’ neus lang was". Op de site 'Dogmavrij.nl' lees je hoe dit veranderde en wat dat met haar heeft gedaan.
Ze schrijft: "Ik houd van het ‘eiland’ waarop ik ben opgegroeid, maar ik ben al ruim 15 jaar geen bewoner meer van dit ‘eiland’. Ik ben een ‘bootje’ geworden en met dit bootje heb ik heel veel andere eilanden bezocht en leren waarderen. Toch meer ik nog regelmatig bij mijn ‘eigen’ eiland aan. Ik houd veel van de mensen die daar wonen en ik kom er graag. Voor mijn gevoel heb ik dit eiland nooit echt verlaten. Ik heb alleen besloten er niet langer te wonen. Vroeger ben ik er ziek van ellende weggevlucht, omdat ik helemaal gek werd van de vooroordelen. Ik wilde niet zo zijn! Maar inmiddels heb ik ervaren dat vooroordelen overal zijn. Op elk eiland en op elk bootje… ook op dat van mij…Ik heb ontdekt dat op elk eiland schatten te vinden zijn. Elk eiland heeft liefde en draagt dit op een bepaalde manier uit. Het is de kunst om de liefde te zien achter het gedrag en de houding van mensen.
Bosscha beoogt met Dogmavrij.nl:
-Een platform bieden waar ex-religieuzen, afvalligen, twijfelaars en iedereen die het gevoel heeft dat hem/haar onrecht werd aangedaan binnen een religieuze groepering, (h)erkenning kunnen vinden. Onder het motto ‘delen is helen’ worden verhalen verzameld en is er ruimte om ook je eigen verhaal te vertellen. Een warm welkom voor jou, wanneer je de dogma’s uit je jeugd probeert los te laten of losgelaten hebt.

-Informatie verzamelen over wat er mis kan gaan/misgegaan is binnen religieuze groeperingen en deze informatie beschikbaar stellen voor religieuze leiders, gelovige ouders en docenten. Onder het motto ‘kennis is macht’, wil ik zoveel mogelijk ervaringen delen, waarbij ik niet alleen put uit mijn eigen verhaal, maar ook uit de verhalen van meer dan duizend (!) mensen die mij mailden. Ik geloof dat kijken naar wat mis ging kan helpen om het mooie van religie te beschermen en toekomstige slachtoffers te voorkomen.
-Informatie uitwisselen over hoe het opgroeien binnen een religieuze groepering soms traumatiserend kan werken. Zo helder mogelijk zijn over het Religieus Trauma Syndroom, om daarmee ook hulpverleners te laten zien dat een religieuze opvoeding niet voor iedereen slechts ‘een jas is die je relatief eenvoudig uittrekt wanneer deze gaat knellen’, maar dat ‘de leer’ betrekking heeft op identiteit, mensbeeld en wereldbeeld.
-Inspiratie bieden voor verbindende gesprekken tussen gelovigen en niet (meer) gelovigen. Voor de meeste ex-religieuzen is de relatie met de ouders en de verdere familieleden zeer complex en vaak ook frustrerend en pijnlijk geworden. Voor alle betrokkenen. Er wordt uitgebreid stilgestaan bij verschil in inzichten en hoe dat kan leiden tot miskenning en veroordeling, over en weer. Op Dogmavrij vind je vele tips voor zowel gelovigen als niet (meer) gelovigen om respectvol met elkaar om te gaan.

Klik hier voor de muzieklijst van Inge Bosscha.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: hemelsemodder@radiobloemendaal.nl.

Tweemaal per maand presenteert RTV-programmamaker en columniste Annemiek Schrijver van vier tot vijf op zondagmiddag: Hemelse Modder. Met een aansprekende hoofdgast uit de wereld van theologie, cultuur en maatschappij, die zelf meegebrachte muziek laat horen. Samen met de gast gaat Annemiek op zoek naar waaruit die 'Hemelse Modder' in iemands leven zou kunnen bestaan.

'Hemelse Modder', dat tegendraadse begrip. Het slijk der aarde onder een strakblauwe hemel en alles dat zich daartussen beweegt, terwijl het eigenlijk alleen maar een heerlijke toetje van chocolademousse is.

Terug naar het overzicht…