Hemelse Modder met Annemiek Schrijver

Hemelse Modder met Annemiek Schrijver - zondag 3 september 2017, 16:00 uur.

Hoofdgast vandaag is creatief multitalent Ted van Lieshout (1955). Hij is van huis illustrator en grafisch ontwerper, maar daarnaast ging hij al vroeg schrijven. Eerst gedichten die gepubliceerd werden in Vrij Nederland en later begon hij ook verhalen voor kinderen te schrijven. Daarop volgden liedjes, ging hij ook zelf zingen en schreef hij scenario's voor Sesamstraat en Het Klokhuis. Over zijn keuze voor kinder- en jeugdliteratuur zei hij: "Ik wilde altijd al graag schrijven, maar ik gebruikte veel te plechtige woorden zoals 'desalniettemin' en 'nochtans'". Daarom dwong hij zichzelf op een bepaald moment om voor kinderen te gaan schrijven zodat hij die dure woorden wel moest thuislaten. Maar toen hij zich noodzakelijk in de belevingswereld van kinderen en jongeren ging verdiepen, kwamen ook zijn eigen jeugdervaringen naar boven en bleek hij al gravend op zijn eigen verborgen literaire schatkist te zijn gestuit.

Een ingrijpende ervaring als jongen van een jaar of elf, was zijn omgang met een pedofiel, waarover hij in 1999 een boekje schrijft 'Zeer kleine liefde' en in 2012 een soort vervolg: 'Mijn meneer'. Van Lieshout kijkt met gemengde gevoelens terug op deze 'relatie'. Enerzijds had hij deze bijzondere vriendschap met de 'lieve pedofiel' niet willen missen, anderzijds erkent hij erdoor beschadigd te zijn toen de seksualiteit een vanuit 'meneer' steeds nadrukkelijker de kop opstak. Toch heeft Van Lieshout nooit overwogen een aanklacht tegen zijn 'meneer' in te dienen en zijn identiteit altijd voor zich gehouden. Daarnaar verwijst ook de titel van de documentaire over zijn pedofiele ervaringen die de NTR in 2012 uitzond: "Ik zal uw naam niet noemen".

Dit voorjaar kwam Van Lieshout nog een keer terug op die onstuimige periode uit zijn jeugd in het boek: 'Schuldig kind'. Het motief om nog een keer een boek over zijn pedofiele ervaringen te schrijven was volgens eigen zeggen om een antwoord te vinden op de vraag die hem na zijn eerste boek steeds gesteld werd: wat voor invloed had die relatie op je verdere leven? Daarin de passage: "Ik ben door de wereld gaan lopen op zoek naar liefde. Maar ik kwam alleen mensen tegen die seks willen. Met mij, bedoel ik. Ik voelde me gevleid en ging erop in en dan hoopte ik dat de uitkomst liefde was. Om de een of andere reden kreeg ik dat niet gedaan. Ze vinden me goed genoeg om bij klaar te komen en dan gaan ze weer naar huis. En dat is gek, want volgens mij is iedereen op zoek naar liefde en er bestaan ook mensen die liefde krijgen. Ik niet."

Van Lieshout heeft bijna 90 publicaties op zijn naam staan. Hij heeft voor zijn werk 37 prijzen gekregen, waaronder een Gouden Griffel en achtmaal een Zilveren Griffel, de twee belangrijkste prijzen voor jeugdliteratuur.
Zijn boeken zijn in tien talen vertaald en populair is zijn 'Boer Boris'-serie waarvan inmiddels dertien delen zijn verschenen. Van deze serie werden in drie jaar 100.000 exemplaren verkocht.

De tekst die Van Lieshout heeft uitgekozen voor Hemelse Modder is van de dichter Gerrit Achterberg:

"Onlangs bracht Van Lieshout een nieuw boek uit: Onder mijn matras de erwt. Portretten en gedichten plus foto's van poppen die hij zelf in de jaren 80 van de vorige eeuw gemaakt had."

Aan het roer dien avond stond het hart
en scheepte maan en bossen bij zich in
en zeilend over spiegeling
van al wat het geleden had
voer het met wind en schemering
om boeg en tuig
voorbij de laatste stad.

Klik hier om naar de muzieklijst van Ted van Lieshout te gaan.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: hemelsemodder@radiobloemendaal.nl.

Tweemaal per maand presenteert RTV-programmamaker en columniste Annemiek Schrijver van vier tot vijf op zondagmiddag: Hemelse Modder. Met een aansprekende hoofdgast uit de wereld van theologie, cultuur en maatschappij, die zelf meegebrachte muziek laat horen. Samen met de gast gaat Annemiek op zoek naar waaruit die 'Hemelse Modder' in iemands leven zou kunnen bestaan.

'Hemelse Modder', dat tegendraadse begrip. Het slijk der aarde onder een strakblauwe hemel en alles dat zich daartussen beweegt, terwijl het eigenlijk alleen maar een heerlijke toetje van chocolademousse is.

Terug naar het overzicht…