Hemelse Modder met Annemiek Schrijver in gesprek met Désanne van Brederode

Hemelse Modder met Annemiek Schrijver in gesprek met Désanne van Brederode - zondag 11 november 2018, 11:15 uur.

Désanne van Brederode (1970) is filosofe en schrijfster en dochter van een voormalige jezuïet en priester. Ze studeerde filosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en debuteerde in 1994 met haar roman Ave verum corpus ("Gegroet waarlijk lichaam"). Van Brederode publiceerde onder meer in De Groene Amsterdammer. Ook werkte zij mee aan het literaire radioprogramma Knetterende Letteren (Cultura 24). Na haar debuut volgen de veelgeprezen romans Mensen met een hobby (2001), Het opstaan (2004) en Hart in hart (2007) – de laatste werd bekroond met de Gerard Walschap Literatuurprijs.

In het pamflet Modern dédain, dat in maart 2006 verscheen, liet ze zien dat de minachting voor de verdieping van de geest zulke groteske vormen aanneemt dat zelfs culturele media en educatieve instellingen zich aanpassen aan de vooroordelen van de massa.
Naast haar romans, waarin ze de tijdgeest op de hielen zit, schrijft Van Brederode ook artikelen en houdt ze lezingen over levensbeschouwelijke onderwerpen. Tussen 2006 en 2008 had zij in het politieke televisieprogramma Buitenhof een gesproken column. In 2011 houdt zij in de Amsterdam De Preek van de Leek in de Doopsgezinde Singelkerk.

Sinds de zomer van 2012 is Van Brederode actief betrokken bij Het Syrische Comité als adviseur en bestuurslid. In haar onlangs verschenen werk 'Als de stilte steekt. Het effect van collectief zwijgen over misstanden en wandaden' onderzoekt ze de pijnlijke stilte van het Westen als reactie op het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië ruim zes jaar geleden.
In 2017 ging het nieuwemuziekfestival November Music van start met een speciaal gecomponeerd requiem door Anthony Fiumara op teksten van Désanne van Brederode met de naam Memorial Park. Van Brederode schreef het libretto in het Engels. Ze vertelt hoe ze indertijd haar vader bezocht die op sterven lag, hij was 94 en „klaar met leven, het was droevig maar niet dramatisch”. In haar teksten portretteert ze „verschillende soorten sterven”, steeds vanuit een verrassende invalshoek. Ziekte wordt bijvoorbeeld vaak vanuit een sombere invalshoek belicht: „Waarom zou je er alles aan moeten doen om die te overwinnen? Laten we het idee dat je zo oud mogelijk moet worden loslaten. Misschien is het soms beter om je ziekte te doorleven en jezelf daarin te tonen.”

In 2015 baart Van Brederode opzien met haar boek Vallende Vorst. Hoewel het een roman is, komt de thematiek van bedrog, schuld, waarheid e.d. aan de orde die ook in Van Brederodes eigen bestaan actueel wordt. Wat gebeurt er met je als je erachter komt dat je echtgenoot je vijf jaar lang heeft bedrogen? Wat gebeurt er met je als je erachter komt dat je echtgenoot je vijf jaar lang heeft bedrogen met een ander en dat uit deze relatie een kind is geboren? Schrijfster en filosoof Désanne van Brederode (1970) verwerkte dit gegeven in Vallende Vorst, maar daarmee was het verhaal voor haarzelf niet af. Dat je het niet waard bent om de waarheid aan te vertellen, dat de waarachtigheid in de relatie om zeep geholpen werd, daar had ze het meeste hartzeer van.

Voor Van Brederode lag het niet voor de hand om troost te zoeken in haar kerk: ze had geen behoefte om nog vóór ze de bodem van haar vallen had bereikt op te staan. Terugkijkend kan ze zeggen dat de relatie weliswaar voorbij is maar dat de liefde is gered. Zie: De Verwondering van KRO/NCRV.

Klik hier voor de muzieklijst van Désanne van Brederode.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: hemelsemodder@radiobloemendaal.nl.

RTV-programmamaker en columniste Annemiek Schrijver is een van de presentatoren van Hemelse Modder. Met een aansprekende hoofdgast uit de wereld van theologie, cultuur en maatschappij, die zelf meegebrachte muziek laat horen. Samen met de gast gaat Annemiek op zoek naar waaruit die 'Hemelse Modder' in iemands leven zou kunnen bestaan.
'Hemelse Modder', dat tegendraadse begrip. Het slijk der aarde onder een strakblauwe hemel en alles dat zich daartussen beweegt, terwijl het eigenlijk alleen maar een heerlijke toetje van chocolademousse is.

Terug naar het overzicht…