De buiten-kamer met Aart Mak

De buiten-kamer met Aart Mak - zondag 23 juli 2017, 09:05 uur.

Een korte overdenking. Het onderwerp vandaag is: Chaos.

Als bijbellezer heb ik altijd begrepen dat de chaos bestreden moet worden omdat er ondieren in die chaos huizen. En dat de schepping van God betekent dat hij orde op zaken stelt door het land van het water, het donker van het licht en de mens van het dier te onderscheiden. Als Nederlanders die grotendeels wonen achter hoog opgeworpen dijken en leven in een verkaveld landschap met rechte voren en weilanden als rechthoeken, is die boodschap er altijd ingegaan als jenever in een ouderling. Mens zijn is, vinden wij, in het verlengde daarvan vooral strijden tegen de chaos van de natuur en dus ook de chaos van de menselijke geest.

Maar is chaos ook niet het voorportaal van creativiteit? Sommige kunstenaars zweren daar zelfs bij. Eerst alles overhoop gooien en rondstruinen in de chaos van oude en nieuwe idee├źn en uitprobeersels en dan net zo lang broeden tot er iets nieuws ontstaat. Zo is het beeld van de kunstenaar bij velen gelijk aan dat van een chaoot. Dat is ook weer niet altijd zo. Lang niet alle kunstwerken en ook trouwens uitvindingen worden in een morsig atelier of rommelig schuurtje gedaan. Het zit blijkbaar ingewikkelder in elkaar dan ik in elk geval eerst dacht. Misschien zijn orde en chaos wel twee kanten van dezelfde menselijke medaille.

Lees hier de column van Aart over dit thema.

Algemene programma informatie:
 
Net zoals vorig jaar, ook deze zomer niet de Binnen-kamer op dit tijdstip, maar de Buiten-Kamer.
Een programma van een kleine 10 minuten met teksten en muziek, om met een luchtige toonzetting nu eens niet binnen maar als het ware buiten de zondag te beginnen.

Terug naar het overzicht…