De binnenkamer met Aart Mak

De binnenkamer met Aart Mak - zondag 10 juni 2018, 09:05 uur.

Het thema vandaag: ‘Kun je charisma organiseren?

Ik kan deze negatief uitpakkende botsing tussen christendom en samenleving niet noemen zonder ook de andere kant te noemen. Stephan Sanders die van atheïst belijdend christen werd en daar prachtig over schrijft. Paus Franciscus die wars is van alle pracht en praal en van wie je voelt dat hij is waar een paus moet zijn, bij de armen en bij mensen die lijden aan deze wereld die helemaal niet zo geweldig is als blanke westerse mensen zich wijs maken. Een bevriende collega van mij die bij een uitvaart zo trefzeker en met mensenkennis sprak over een overledene dat alle aanwezigen voelden dat het leek alsof de overledene die altijd een verlegen en naar binnen gekeerde man was, alsnog tot hen sprak. En natuurlijk dominee Curry die op het huwelijk van de prins en zijn Amerikaanse vrouw gewoon zei wat er gezegd moest worden. Dat is er ook allemaal. Zeker. Maar is dat niet meer en ook niet minder dan charisma? En kun je dat ook organiseren?

Afsluitend muziek van Vivaldi.

Lees de hele column over dit thema.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: binnenkamer@radiobloemendaal.nl.

Je terugtrekken in je binnenkamer, zo is het advies dat Jezus in zijn Bergrede geeft als het gaat om het bidden. De binnenkamer staat voor beslotenheid, innerlijke gedachten, het gesprek met jezelf en met degene tot wie je bidt.
In dit programma wordt dat innerlijke gesprek hardop gevoerd. De radio is een intiem medium. Iemand die zichzelf laat zien kan dichtbij komen. Het innerlijke gesprek van de spreker kan het innerlijke gesprek van de luisteraar op gang brengen. Het leven blijft elke dag weer verbazen. Mensen en situaties geven vaak veel stof tot denken en vooral tot het gesprek met jezelf.

Terug naar het overzicht…