De binnenkamer met Aart Mak

De binnenkamer met Aart Mak - zondag 13 mei 2018, 09:05 uur.

Een programma van een kleine 10 minuten met teksten en muziek, om met een luchtige toonzetting de zondag te beginnen.

Het gaat deze keer over: ‘Afscheid nemen en volwassen worden’.

Ik geef een voorbeeld. Leden van mijn generatie gingen jaren geleden naar de ashrams in India om zich daar aan de inzichten van een goeroe te laven. Ze bleven soms maanden, een enkeling zelfs jaren weg. Maar ieder normaal denkend mens zou zeggen dat je na zo’n periode aan de voeten van een meester te hebben gezeten, ook weer afscheid neemt en alles wat je geleerd hebt gaat toepassen in je westerse manier van leven. Weg van die ashram in India dus, gewoon huisje, boompje, beestje hier in Nederland. Maar dat zelfde wordt niet gezegd van christelijk geloof en kerk. Ook die kerk is een plek waar je verhalen hoort, inzichten krijgt, enthousiast kunt zijn over bepaalde voorgangers, je kunt koesteren in het gezelschap van anderen. Maar waarom zegt bijna niemand dat het volwassen is om daar ook een keer afscheid van te nemen? Waarom maakt georganiseerde godsdienst de mens zo afhankelijk en waarom vinden wij dat in onze eigen situatie normaal?

Lees hier de hele column van Aart over dit thema.

Deze aflevering wordt afgesloten met muziek van Heino Eller, uit zijn ‘Five pieces for string orchestra’.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: binnenkamer@radiobloemendaal.nl.

Je terugtrekken in je binnenkamer, zo is het advies dat Jezus in zijn Bergrede geeft als het gaat om het bidden. De binnenkamer staat voor beslotenheid, innerlijke gedachten, het gesprek met jezelf en met degene tot wie je bidt.
In dit programma wordt dat innerlijke gesprek hardop gevoerd. De radio is een intiem medium. Iemand die zichzelf laat zien kan dichtbij komen. Het innerlijke gesprek van de spreker kan het innerlijke gesprek van de luisteraar op gang brengen. Het leven blijft elke dag weer verbazen. Mensen en situaties geven vaak veel stof tot denken en vooral tot het gesprek met jezelf.

Terug naar het overzicht…