De binnenkamer met Aart Mak

De binnenkamer met Aart Mak - zondag 31 december 2017, 09:05 uur.

Een programma van een kleine 10 minuten met teksten en muziek, om met een luchtige toonzetting de zondag te beginnen.
Vandaag: gaat het over de Laatste Zaken.

Vanaf 1 maart dit jaar, dat was Aswoensdag, ben ik gestopt met vlees eten. Eindelijk. Mijn verstand was me al jaren eerder vooruit gehold maar nu wilde ik het ook echt. Maar in de herfst was ik op een receptie waar ineens van die kleine frikadellen voorbij kwamen. Nota bene, een van de meest omstreden vleesproducten. Ik moest en zou proeven hoe ze smaakten. Jawel, drie zelfs heb ik met smaak verorberd. En ik heb, terugkijkend, beloften gedaan die ik niet nakwam. Zelfoverschatting. En ik heb soms ook last gehad van Messiaswaan. Dat is, voor wie dat niet weet, het idee dat je onmisbaar bent en dat een ander niet verder kan zonder jou. En ik heb in stilte woedend geschamperd over anderen, terwijl ik maar één ding had moeten doen: mezelf in de spiegel aankijken. En dan had ik ook een keer of wat een echt nieuwe ervaring in dit bijna voorbije jaar: ik voelde me in de marge staan, als een muurbloempje dat niet ten dans wordt gevraagd. Ik werd over het hoofd gezien. Ai, wat een aanslag op mijn ijdelheid. Was het vanwege de leeftijd? Nog drie maanden en ik ben 65. Ik weet dat alle ouder wordende mensen die ervaring opdoen, ik hoor het vaak van mensen ouder dan ik. Ze zeggen dan: ineens hoor je er niet meer bij.

Deze aflevering wordt afgesloten met muziek uit de film Being There, ook al even te horen in de Binnenkamer zelf. De componist van de muziek bij die film met Peter Sellers is: Johnny Mandel.

Lees hier de hele column van Aart over dit onderwerp.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: binnenkamer@radiobloemendaal.nl.

Je terugtrekken in je binnenkamer, zo is het advies dat Jezus in zijn Bergrede geeft als het gaat om het bidden. De binnenkamer staat voor beslotenheid, innerlijke gedachten, het gesprek met jezelf en met degene tot wie je bidt.
In dit programma wordt dat innerlijke gesprek hardop gevoerd. De radio is een intiem medium. Iemand die zichzelf laat zien kan dichtbij komen. Het innerlijke gesprek van de spreker kan het innerlijke gesprek van de luisteraar op gang brengen. Het leven blijft elke dag weer verbazen. Mensen en situaties geven vaak veel stof tot denken en vooral tot het gesprek met jezelf.

Terug naar het overzicht…