Cantates van Bach

Cantates van Bach - zondag 14 januari 2018, 13:00 uur.

Vandaag twee cantates van Bach, die voor deze tijd van het jaar geschreven zijn. Het is de tijd van de zogeheten Epifanie, de verschijning of de openbaring van de Heer. Jezus wordt door Johannes de Doper bekend gemaakt als de Het zijn de zondagen tussen kerst en de 40-dagentijd. Vandaag is het bijvoorbeeld de tweede zondag na Epifanie, een kerkelijk feest dat altijd op 6 januari valt, maar meestal niet apart wordt gevierd. Johann Sebastian Bach schreef een aantal jaargangen cantates en zelfs die voor dezelfde zondagen kunnen behoorlijk verschillen. Zo is de cantate voor de 2e zondag na Epifanie, en dat is op de liturgische kalender vandaag, bepaalt geen vrolijke cantate. Meine Seufzer, meine Tränen k:onnen nicht zu zahlen sein’. En dat gaat eigenlijk de hele cantate zo’n beetje door. Gods erbarmen en vergevingsgezindheid wordt afgesmeekt. Aan de sfeer van de muziek is dat meteen te horen. De cantate in zes delen wordt uitgevoerd door Knut Schoch, tenor, Sytse Buwalda, alto, Ruth Holton, sopraan en Bas Ramselaar, bas met het Holland Boys Choir o.l.v. Pieter Jan Leusink.
BWV 13: 23’45”

De tweede cantate is voor de 4e zondag na Epifanie, twee weken later. Ook hier weer een ziel getroffen door twijfel. Jezus slaapt , van hem is niets te merken door de tekstschrijver.Herr! Warum trittest du so ferne. Warum verbirgst du dich zur Zeit der Not. Als jezus het meest nodig is, lijkt hij zich te verbergen, kan hij niet gevonden worden. Maar dan komt halverwege de cantate Jezus zelf aan het woord: Kleingelovigen, waarom zijn jullie zo bang? Wees moedig! En zo wordt de aangevochten ziel wakker en eindigt de cantate met het prachtige koraal ‘Onder uw bescherming ben ik voor het stormen van de vijand beveiligd’.
BWV 81

Samengesteld en gepresenteerd door Kees Schuurman.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: cantate@radiobloemendaal.nl.

Cantate is een programma met aansprekende gezongen religieuze muziek, liederen en liedbewerkingen, cantates, oratoria enzovoort.

Terug naar het overzicht…