Hemelse Modder met Colet van der Ven in gesprek met Cristine Otten

Hemelse Modder met Colet van der Ven in gesprek met Cristine Otten - zondag 17 juni 2018, 16:00 uur.

Vandaag in Hemelse modder schrijfster, performer en journalist Christine Otten (1961).
Otten was als journalist onder meer werkzaam voor De Groene Amsterdammer en Vrij Nederland. Ze debuteerde in 1995 met de roman Blauw metaal. Haar doorbraak kende ze in 2004 met de roman De laatste dichters die genomineerd werd voor de Libris Literatuur Prijs. In 2011 verzorgde Otten samen met fotokunstenaar Erik Kessels het boekenweekessay Good luck. Ze is ook actief als performer.

“Voor haar boek ‘De Laatste Dichters’ ging zij voor research naar de VS. "Ik was daar op 11 september toen de twee vliegtuigen het WTC invlogen en de wereld in een klap anders was. Ook mijn eigen wereld, want ik was in een totaal ontredderd New York. Het was net alsof ik figurant was in een film als [Independance Day](https://nl.wikipedia.org/wiki/Independence_Day_(Verenigde_Staten). Ik was plotseling helemaal op mezelf aangewezen en in die afschuwelijke chaos daalde er een vreemd soort gevoel van vrijheid over me neer. Alsof er een onzichtbare last van mijn schouders afgleed. Ondanks of juist dankzij de heftigheid van dat moment bleek het achteraf echt een keerpunt in mijn leven. Ik heb aan de gebeurtenissen in New York destijds ook diepe vriendschappen overgehouden, want bij toeval lukte het toch nog om de toekomstige hoofdpersonen van mijn boek - of eigenlijk de rolmodellen daarvoor - te ontmoeten en te interviewen. Niet op de manier zoals gepland, maar al rijdend in een Greyhoundbus, vluchtend uit New York en op weg naar de roots van deze zwarte mannen, die ik ‘De Laatste Dichters’ noem. Uiteindelijk werd het boek genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en is het ‘verfilmd’ voor het theater. “Ik liet mijn hoofdpersonen uit het boek overkomen uit de VS. Ze zaten huilend in de zaal.”

Haar autobiografische roman ‘Om adem te kunnen halen’ is onlangs verschenen en speelt zich grotendeels af in Deventer, waar zij tot haar 18de woonde. Vanaf maart staat ze bovendien op de planken met ‘Country en Westen’ (samen met Jeffrey Spalburg en Linar Ogenia). Een muzikale mix van theater, literatuur en cabaret, dat op humoristische wijze gaat over het wonen in het westen met roots in het oosten. Zelf noemt ze het een literair muziektheater.
Wat haar drijft? “Literatuur zo leuk mogelijk maken, voor alle leeftijden en alle kleuren. Ik heb twee jaar over dit boek gedaan. Door het autobiografische karakter was het vanuit emotioneel oogpunt een moeilijk boek om te schrijven. Ik wilde een boek schrijven over mijn ‘vlucht’ uit Deventer op mijn 18de, maar gaandeweg kwam ik erachter dat het veel meer ging over de vader-dochterrelatie die mij jarenlang gekweld heeft. Door de ziekte van mijn vader en zijn verschillende opnames in psychiatrische inrichtingen had ik niet bepaald een zorgeloze jeugd. Het boek laat vanuit een wisselend perspectief zien hoe emoties als schaamte, boosheid, schuldgevoel en angst zich nestelen in ons gezin en in mijzelf als hoofdpersoon van het boek.”

“Mijn genre bestaat niet. Ik gebruik de werkelijkheid op een bepaalde manier om het te verwerken tot fictie. Volgens sommige collega’s bestaat dat niet en kan dat niet. Ik schrijf vanuit een journalistieke achtergrond. Maar het grote verschil met journalistiek is de diepere laag die je in een roman opzoekt. Ik kruip graag in iemands huid, om van binnenuit te kunnen schrijven. En ik houd van eenvoud en echtheid. Het moet niet te gemaakt zijn. Geen highbrow geleuter.”

Hier de muzieklijst van Chritine Otten.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: hemelsemodder@radiobloemendaal.nl.

Eenmaal per maand presenteert freelance-journaliste, publiciste en Tv-presentatrice Colet van der Ven van vier tot vijf op zondagmiddag: Hemelse Modder. Met een aansprekende hoofdgast uit de wereld van theologie, cultuur en maatschappij, die zelf meegebrachte muziek laat horen. Samen met de gast gaat Colet op zoek naar waaruit die 'Hemelse Modder' in iemands leven zou kunnen bestaan.

Colet van der Ven is verder als freelance–programmamaker verbonden aan De Nieuwe Liefde, centrum voor debat, bezinning en poëzie en is ze gastpredikant in de Dominicusgemeente in Amsterdam.

'Hemelse Modder', dat tegendraadse begrip. Het slijk der aarde onder een strakblauwe hemel en alles dat zich daartussen beweegt, terwijl het eigenlijk alleen maar een heerlijke toetje van chocolademousse is.

Terug naar het overzicht…