Aangeraakt met Ineke Clement

Aangeraakt met Ineke Clement - zondag 9 december 2018, 14:15 uur.

Palestina/Israël- tweeluik. Deel 1: "Op weg naar Bethlehem 2018"

Het is December: kerstmarkten, kerstbomen, kerstdiners en ook nog een Kerstkínd. Het kan u niet ontgaan zijn, we zijn op weg naar Kerst. En eerst is het Advent: vol verwáchting van het kindje Jezus en 'vrede op aarde'. We hóren het de engelen zingen... Wat een materiaal, muzikaal en pastoraal, voor AANGERAAKT!.....

Maar deze keer is dat ánders. Ik ben in oktober op reis geweest naar Palestina en Israël en heb gelogeerd in Bethlehem, op de Westbank, in bezet gebied, … en ik móet het daarover hebben op weg naar Kerst. In Bethlehem is Jezus geboren, vertelt het evangelie van Lucas. Op díe plek zou je vredig over Zijn geboorte kunnen mijmeren, maar Bethlehem wordt doorkruist door een hoge muur, waar je niet om heen kan. Een letterlijke muur die Palestijnen en Israëliërs van elkaar scheidt én een muur van macht en van ángst... Christelijke Palestijnen die met Kerst via een checkpoint door de muur naar de geboortekerk willen, moeten daarvoor eerst toestemming hebben van Israëlische autoriteiten… en dan is het nog maar afwachten of het lukt.

Het wordt dus een ándere uitzending dan u van mij gewend bent. Het 'laat ons naar Bethlehem gaan' staat in een ánder perspectief en ik zal het nooit meer kunnen horen en zingen zonder die lading. Daarom de titel van deze uitzending: Op weg naar Bethlehem 2018. Mijn reis gaat naar Palestina en naar Israël, het is maar net hoe je het noemt. Het land met een onoplosbaar en gewelddadig conflict, waarin beide partijen, Joden en Palestijnen vanuit hun geschiedenis hun éigen gelijk hebben. Deze uitzending wordt ingesproken kort na de aanslag op een synagoge in Pittsburgh. "Alle joden moeten dood", riep de schutter. En de krant staat vol met berichten over een dreigende oorlog in de Gazastrook. Maar het conflict is asymmetrisch: er is een groot verschil in politieke en militaire macht in het voordeel van Israël. Palestijnse gebieden zijn bezet, met alle beperkingen van dien.

Deze uitzending gaat niet over politieke machtsverhoudingen van wereldwijde afmetingen, waarmee het conflict verbonden is: de geschiedenis van de bovenkant, die we nauwelijks kunnen volgen. Deze uitzending gaat over de verbórgen geschiedenis, van de onderkant. Verhalen áchter het nieuws die het grote conflict weerspiegelen in tal van kleine scherven. Deze uitzending - en ook de volgende in januari - gaat over ontmoetingen met gewone mensen in hun poging te overleven. Mensen die in verzet zijn, die proberen de dialoog te zoeken in kleine stapjes naar verzoening.

De muzieklijst van deze aflevering.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: aangeraakt@radiobloemendaal.nl.

Een pastoraal programma gemaakt door Ineke Clement met verhalen afgewisseld door muziek. Ieder programma gaat uit van een ander thema.

Ineke Clement (1948) begint haar werkzame leven als verpleegkundige. Door haar betrokkenheid bij de Basisbeweging Nederland kiest ze voor de theologische studie waarin ze in 1989 haar doctoraal doet aan de Katholieke Universiteit Utrecht. Na haar kerkelijke opleiding in Leiden wordt ze fulltime predikant in Drenthe en later geestelijk verzorger in de psychiatrie, in Poortugaal en Hellevoetsluis. De laatste jaren staan in het teken van het ouderenwerk en vorig jaar neemt Ineke op 69-jarige leeftijd afscheid. Daardoor komt er tijd vrij om voor Radio Bloemendaal een pastoraal programma te gaan maken. Daarin wil Ineke haar ervaringen als pastor, bijbelverhalen, en literatuur combineren met muziek en daartussen een verbinding maken om mensen op die manier te raken. De liefde voor de klassieke muziek heeft ze van huis uit meegekregen, zelf heeft ze haar hele leven gezongen en is lid van het Haarlems Bach Ensemble.

Terug naar het overzicht…