Aangeraakt met Ineke Clement

Aangeraakt met Ineke Clement - zondag 11 november 2018, 14:15 uur.

November is de maand van herdenkingen: Allerzielen in de Katholieke kerk en Zondag van de Voleinding in de Protestantse kerk. Maar ook daarbuiten worden nabestaanden uitgenodigd om een kaarsje aan te steken voor hun dierbaren. Vandaar ook in deze uitzending van Aangeraakt een selectie van muziek en verhalen die rond de gedachtenis aan overleden hebben geklonken…
Inmiddels is het 'Waarheen, waarvoor' van Mieke Telkamp misschien wel verleden tijd. En ook het Urker mannenkoor die 'de Heer is mijn herder' zingt, hoor je steeds minder. Hoewel…. de psalm 'de Heer is mijn herder' is nog altijd geliefd.

Het eerste muziekfragment is van J.S. Bach. Het is gekozen door Julia, 94 jaar oud, geboren in Estland. Het is 2016 en als opnieuw kanker bij haar wordt gevonden, vindt zij haar leven voltooid en mag ze inslapen... Julia heeft voor haar uitvaart Bachs Cantate BWV 21 deel 1 (instrumentaal) en deel 2 (vocaal) uitgekozen. Die had ze een paar maanden voor haar dood nog gehoord tijdens de begrafenis van haar zuster.

We schrijven eind negentiger jaren van de vorige eeuw. Tineke is achter in de vijftig en woont met haar man in Tynaarlo. Ze is jaren lang kleuteronderwijzeres geweest en ze genieten nu samen van hun vrije tijd. Dan wordt ze ziek en het is een onomkeerbaar proces. Haar man weet dat Tineke graag het lied 'Fiets' van Herman van Veen tijdens haar uitvaart wil laten horen. De sfeer van kleuters die leren fietsen, een sfeer om blij van te worden. In herinnering aan hoe ze in haar leven is geweest: een liefdevolle onderwijzeres, vrouw, moeder en oma…

IJmuiden, mei 2017. Een sprong, ook in leeftijd van de betrokkene: mevrouw W., een 90 jarige vrouw, woont vanwege toenemende dementie in een verpleeghuis. Als ze komt te overlijden bespreken we met haar nabestaanden de rouwdienst. "Bij binnenkomst moeten we 'the arrival of the queen van Sheba', van Händel laten horen", zegt haar zoon. Dat past helemaal bij mevrouw W., je ziet haar binnenschrijden, deze koningin, die altijd haar waardigheid heeft behouden en zo respect afdwong: The arrival of the Queen of Sheba van G.F. Händel.

Frankrijk, Bourgondië, Taizé 2014, het verhaal over de uitvaart van broeder Frank. Jarenlang was hij naar verre landen elders in de wereld uitgezonden. Nu is hij weer thuis bij zijn medebroeders in Taizé, om begraven te worden op de kleine begraafplaats van het oude Romaanse kerkje aldaar. Als de kist van Frank uit de auto wordt gedragen en binnengebracht, heffen zijn medebroeders het
'Ubi caritas' aan: 'Ubi Caritas et amor, deus ibi est': 'Waar liefde is en barmhartigheid, dáár is God'.

Drenthe, zomer 2000. Arjan, een vrolijke puber van 17 jaar, is midden in de nacht bij het oversteken van de weg van Zuidlaren naar Vries, met de fiets geschept door een auto. Voor hem tijdens de begrafenisdienst geen Bach, geen Händel maar de Nederlandse popgroep Krezip met I would stay

Terug naar het begin, naar Julia uit Estland. Van dezelfde cantate Cantate 21 van Bach, koos zij ook het slotkoor, waarvan ze zei: die cantate gaat van mineur naar majeur, van verdriet naar vréugde… Onder dat slotkoor is ze de kerk uitgedragen.

Algemene programma informatie:

Wilt u reageren op dit programma? Stuur een e-mail naar: aangeraakt@radiobloemendaal.nl.

Een pastoraal programma gemaakt door Ineke Clement met verhalen afgewisseld door muziek. Ieder programma gaat uit van een ander thema.

Ineke Clement (1948) begint haar werkzame leven als verpleegkundige. Door haar betrokkenheid bij de Basisbeweging Nederland kiest ze voor de theologische studie waarin ze in 1989 haar doctoraal doet aan de Katholieke Universiteit Utrecht. Na haar kerkelijke opleiding in Leiden wordt ze fulltime predikant in Drenthe en later geestelijk verzorger in de psychiatrie, in Poortugaal en Hellevoetsluis. De laatste jaren staan in het teken van het ouderenwerk en vorig jaar neemt Ineke op 69-jarige leeftijd afscheid. Daardoor komt er tijd vrij om voor Radio Bloemendaal een pastoraal programma te gaan maken. Daarin wil Ineke haar ervaringen als pastor, bijbelverhalen, en literatuur combineren met muziek en daartussen een verbinding maken om mensen op die manier te raken. De liefde voor de klassieke muziek heeft ze van huis uit meegekregen, zelf heeft ze haar hele leven gezongen en is lid van het Haarlems Bach Ensemble.

Terug naar het overzicht…