Zondag 20 mei, 27 mei en 3 juni

16 mei 2018 /
Aart Mak

 

 

Zondag 20 mei 2018 (Pinksteren):

De Buitenkamer over het thema Bewogenheid, met o.a. deze tekst:

Wat is er van de kerk geworden na de beweeglijke beginjaren toen christenen nog ‘mensen van de weg’ heetten? In een oud boek, Einde of nieuw begin (jaren ’70) wijst Feitze Boerwinkel erop hoe we na de eeuwen van verbinding tussen kerk en staat en alle machtsdenken vandien (het wat hij noemt Constantijnse tijdperk), weer terug zijn bij af. Het christendom kan, schreef hij, weer gaan bewegen aan de rand van de samenleving, de rand waar vrouwen en mannen gelijk zijn, waar geen ambten maar charisma’s de toon zetten en waar de Geest weer waait en mensen in beweging brengt. Had hij een vooruitziende blik? Het lijkt er wel op…

 

Zondag 27 mei:

De Buitenkamer over het thema Boekenwijsheid, met o.a. deze tekst:

Letters kunnen doden. Berg je helemaal voor geloof dat gaat smijten met letters. Want dan wordt het nog heilig ook. Vechten over de juiste uitleg. Het gaat in Gods naam. De positie van de vrouw, ten opzichte van de man bijvoorbeeld. Het staat er: ondergeschikt. Maar het is dodelijk als je dat toepast als een eeuwige waarheid. Het gaat niet om een boek, het gaat om een mens. Paulus zegt zelfs dat elk mens een brief  kan zijn. Je kunt in iemands manier van doen en manier van praten en kijken zien wat Jezus bedoelt.

 

Zondag 3 juni:

De Buitenkamer over het thema de hofnar, met o.a. deze tekst:

Een nar of hofnar is van oorsprong de officiële grappenmaker aan het hof van een vorst of bij een rederijkerskamer. Een nar was soms een mismaakte en/of zwakzinnige dwerg die de spotlust opwekte, soms een intellectueel met politieke invloed. De nar kleedde zich vaak in een voor hem gemaakt pak, voorzien van zogenaamde narrenbellen. Soms droeg hij een staf, een zotskolf of Marot. De nar stond onderaan de sociale ladder, maar mocht zeggen wat hij wou, tegen de heersende opvattingen in, zonder dat hij ervoor gestraft werd.

 

Deel deze column:

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Andere gerelateerde columns: