Stilte

14 juli 2012 /
Ds. Aart Mak

De stilte die je zoekt, kan je ook confronteren met het gebrek aan stilte in jezelf. Pas op vakantie komen sommigen er aan toe de tijd te nemen voor alle stemmen in hun binnenste die al een hele tijd om aandacht vragen. En zo kan iemand die bijna een burn-out van zijn pauzeloze doorwerken kreeg, in de brandende zon tot inzicht komen. Het is bijna homeopathisch: na de hitte van de dagelijkse dingen, de hitte van het strand of het andere land om weer stil te worden.

De stilte zingt U toe, o Heer
(Psalm 65: 1 (berijmd)


Stress

Stress is gezond, zolang de eisen die worden gesteld of die iemand zichzelf stelt niet hoger zijn dan wat hij aankan. Burn-out is het eindstadium van langdurige roofbouw op lichaam en geest, meestal door een combinatie van werk- en privé-problemen. De weg naar herstel kan lang zijn en vergt professionele hulp (uit ‘Kopzorgen’ van Teleac).

Zonder overspannen te raken of te belanden in een burn-out, kan een modern mens door alle prikkels en impulsen van tegenwoordig toch ‘dichtslibben’. Hij reageert alleen nog maar, neemt geen tijd meer (argument: te druk) voor bezinning en gebruikt de weekenden om bij te slapen en even de complexiteit van zijn bestaan te vergeten. Een traditionele kerkdienst op zondag die met deze moderne stijl van leven geen rekening houdt, mist iets wezenlijks. Dit is een nog te weinig ontgonnen terrein als het gaat om het verlies aan betekenis van religie in de moderne samenleving.
 

Deel deze column:

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Andere gerelateerde columns: