Terug naar het overzicht

Stemmen met de voeten

10 maart 2019 /
Aart Mak

Het veel te snel veranderende klimaat zal steeds meer mensen in beweging brengen. Vandaag, zondag 10 maart, zal dat zichtbaar worden. En hopelijk ook woensdag 20 maart. Dan mag er gestemd worden voor een bestuurslaag die namens ons over de bouw en uitbreiding van megastallen gaat, over geluidsoverlast en milieuschade van Schiphol, over wel of niet nog meer autosnelwegen, over brede fietspaden, over beter openbaar vervoer, over de jacht op herten en het vergassen van ganzen, over het landbouwgif en over groene zones die al dan niet in woonwijken worden veranderd.

De landelijke politici doen alsof het over hen gaat. Dat is zo maar maar niet over hen als personen, maar over de durf die zij tentoonspreiden. En dan bedoel ik hun durf om stevig weerstand te bieden tegen het door media als de Telegraaf en klimaatontkenners als Baudet opgeroepen idee dat het allemaal wel meevalt en zo'n vaart niet zal lopen.

Toch wel belangrijk, die provinciale verkiezingen. Zeker voor mensen die vandaag gaan lopen voor meer en verdergaande maatregelen om deze aarde leefbaar te houden. En ook voor mensen die nog moeten leren lopen of niet meer kunnen lopen. het gaat om het belang van de zwaksten.

Vroeger dacht ik dat het dan altijd om mensen ging als het om de zwaksten ging. Nu weet ik dat het niet alleen om mensen gaat. Het gaat ook om bijen en andere insecten, om dieren die geen leven hebben, om een aarde waar we alsnog heel zuinig op moeten worden.

 

Deel deze column:

Reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Andere gerelateerde columns: